Pretekli vikend je na GFP potekal tretji Startup vikend, na katerem so se kresale poslovne ideje naših devetošolcev.

Že tretji Startup vikend zapored je potekal minuli konec tedna, in sicer v petek 17. 9. 2021 popoldne in v soboto 18. 9. 2021 cel dan. Dogodek se je odvijal v prostorih Gimnazije Franceta Prešerna (GFP) pod okriljem agencije Spirit Slovenije in projekta Mladim se dogaja. Lahko zapišemo, da se je devetošolcem z naše šole dejansko veliko dogajalo, saj so bili zelo aktivni in super uspešni med številnimi sodelujočimi kranjskimi osnovnimi šolami in dijaki GFP. Sodelujoči so kreirali svoje poslovne ideje, ki so jih morali tudi izpeljati. Z OŠ Predoslje so se dogodka udeležili naslednji učenci iz 9. a razreda: Špela Tomše, Ana Marija Žibert, Špela Teran, Zala Zavašnik, Liza Strojan Šporar, Leja Lovrečić, Jaš Cuderman, Jure Kofjač Flerin, Lučka Pipan, Hana Masten. Tekmovali so tudi učenci iz Osnovne šole Matija Čopa in dijaki Gimnazije Franceta Prešerna. Učenci so se razdelili v skupine in dobili nalogo, da v dveh dneh razvijejo eno poslovno idejo. Pripravili so načrt uresničevanja ideje od zasnove oziroma prepoznave problema, iskanja rešitve za ta izziv, oblikovanja makete proizvoda, iskanja potencialnih kupcev in kako na koncu od take ideje še kaj zaslužiti.

Učenci so se potegovali za tri nagrade. Te so bile: najbolj družbeno koristna ideja, najboljša predstavitev in naj ideja. Nagrado za naj idejo so osvojili učenci naše šole z idejo o pametni uti za pse. Naši devetošolci so delali v dveh skupinah in so dobili prvo in drugo nagrado za najboljšo idejo. V zmagovalni skupini bodočih podjetnikov so sodelovali Jaš Cuderman, Jure Kofjač Flerin, Liza Strojan Šporar, Zala Zavašnik, Špela Teran. Njihov projekt se je imenoval SMART BOX ZA PSE (pametna uta za pse). Drugouvrščena ideja je bila SMART CLOSET (pametna omara).

Zala Zavašnik, članica zmagovalne skupine, je o razvoju ideje povedala: »Najprej smo poslušali predavanje, nato je vsak dal eno idejo, potem je vsaka skupina dobila eno idejo v uresničitev. Morali smo se dogovoriti za cel postopek, kaj bomo prodajali, kakšne probleme bo naša ideja rešila. Izdelali smo tudi 3D-prototip in načrt ideje.« Ko sta bila prototip in predstavitev končana, so morali idejo še predstaviti pred drugimi učenci in žirijo, ki je ocenila, katera poslovna ideja je najboljša.

In kaj je sploh SMART BOX ZA PSE? Smart box je pasja hišica ali utica, ki je tudi pametna. Ima namreč elektronsko odpiranje vrat, odziva pa se na elektronsko ovratnico, ki jo nosi psiček. Pametna hiška psa spusti ven ali noter. Zelo pripravna je zjutraj, če se vam ne da vstati. Ni treba posebej poudarjati, da je tudi ovratnica »smart«, saj ima vgrajen GPS, zna pa tudi dati ukaz za doziranje vode in pasje hrane, obenem pa meri še življenjske funkcije (utrip, temperatura itd.) psička, ki jo nosi. V pasjem smartboxu so tudi kamere, vse skupaj pa upravljamo s posebno aplikacijo.«

Vsi udeleženci so bili navdušeni nad projektom. Leja Lovrečić je povedala, da se je imela super, da je bil dan natrpan in deloven, vendar je bil med delom vedno prisoten smeh.

Zala pa je takole strnila misli: »Meni je bilo osebno zelo dobro, bilo je super, zlasti ker smo delali skupaj in dajali ideje. Bilo je zabavno.«

Startup vikend je bil po vtisih naših sošolcev top, priporočajo ga tudi generacijam, ki pridejo za nami.

Besedilo: Pia Regovc, Špela Tomše, 9.a

2021-09-30T20:25:48+00:00
Dostopnost