Tretješolci smo od 5. do 7. februarja 2024 doživeli veliko novih dogodivščin v Centru šolskih in obšolskih dejavnosti Medved na Medvedjem Brdu. Naša doživetja in vtise smo strnili v iskrene zapise.

Okolica doma

Prvi dan smo spoznali okolico doma. V bližini doma je velika cerkev. Hodili smo po medvedovih stopinjah. Na sredini gozda je bil mlinček, iz katerega smo pili. V gozdu je bila tudi najstarejša smreka, ki se imenuje mati gozda. Mi smo jo videli. Potem smo samo še zaokrožili do doma Medved.

Rok Žura, 3. b

 ———————————————————————–

Čarobno vesolje

V nekaj stavkih bom opisala dogajanje učne ure o soncu in njegovem dogajanju. Učiteljica Ksenija je na igrišče postavila teleskop in ga usmerila proti soncu. Skozi zaščitni filter smo videli sonce in njegove črne pike, ki so predstavljale izbruhe. Nato smo se postavili na igrišče in opazovali naše sence. Obračali smo se po smeri neba. Senca je bila vedno na istem mestu, le videli smo jo drugače. Na koncu smo odšli v učilnico, kjer smo s poskusom ugotovili, da je sonce pri miru, zemlja in luna pa se vrtita.

Bojana Guslov, 3. b

 ———————————————————————–

Gozd ponoči in pogled v zvezde

Ponoči smo se odpravili v gozd. S seboj smo vzeli nočne svetilke. S svetilkami smo si osvetljevali pot. Hodili smo po gozdni poti. Prišli smo na Šinkovčev vrh. Vsi smo ugasnili svetilke in se ozrli v nebo. Videli smo veliko zvezd in en planet, ki se je imenoval Jupiter. Videli smo bika, veliki voz in mali voz. Nazaj smo šli po gozdu. Zelo me je bilo strah in zeblo me je. Ko smo prišli v dom, me ni več zeblo in ni me bilo več strah.

Ema Vreček, 3. b

 ———————————————————————–

Plezanje

Na taboru je bila ena od disciplin tudi plezanje. Na plezanju smo plezali na plezalni steni. Potrebovali smo čelado in plezalni pas. Nismo plezali po vrsti. Najvišji sem bil jaz, Nace. Ponosen sem bil tudi na ostale, tudi če niso dobro plezali. Po plezanju smo se lahko tudi igrali nove igre. Lahko smo tudi streljali z lokom. Veliko jih je zadelo na sredino. Slikali so tiste, ki so zadeli v sredino.

Nace Žnidaršič, 3. a

Lokostrelstvo

Pri lokostrelstvu moraš imeti pripomočke: lok, puščice in tarčo. Lok moraš pravilno držati. Leva roka (ali desna za levičarje) močno drži sprednji del loka. Desna roka pa drži vrvico, tako da so trije prsti, mezinec, prstanec in sredinec, spodaj. Nato puščico namestimo na lok, tako da zadnji del pripnemo na vrvico. Za lokostrelstvo potrebujemo tudi pravilno postavitev nog. Morajo biti postrani, vrvico moramo povleči do višine oči. Nazadnje se postavimo pred tarčo, namerimo in ustrelimo. Moja puščica je priletela trikrat v rumen krog in enkrat v rdeč krog tarče. Zelo smo se zabavali.

Beti Žibert, 3. b

 ———————————————————————–

Od drevesa do deske

Drugi dan tabora smo se po malici odpravili na sprehod v gozd. Pri igrači iz lesa smo se ustavili. Učiteljica Jana nam je povedala nekaj zanimivega o drevesih, zato smo se naučili nekaj novega. Šli smo naprej do velike hiše. V hiši je bil velik stroj, ki je žagal velika drevesa. Stroj drevesa žaga na deske in jih odnese na dva kupa, ker so nekatere ploščate, druge pa ne. Pogledali smo si, kaj vse lahko narediš iz lesa. Sprehodili smo se do druge hiše. Tam je bilo več strojev. Tisti stroj, ki smo si ga želeli ogledat, na žalost ni delal. Ker si nismo mogli ogledati, kako stroj deluje, smo se odpravili proti domu. Tam smo pojedli malico. Ta postopek se imenuje od drevesa do deske.

Nia Grozl, 3. a

 ———————————————————————–

Preživetje v naravi

Danes smo v gozdu prižgali ogenj. Najprej smo se v gozdu razdelili v tri enako velike skupine. Potem smo nabrali dračje, srednje palice in največje palice. Nato smo material odnesli na prostor, kjer naj bi zakurili ogenj. Okoli palice, ki je bila zapičena v zemljo, smo zložili dračje. Nato smo v piramido zgradili najprej srednje palice in čez še največje palice. Ogenj smo kurili s pomočjo vžigalic. Prva je zakurila neka druga skupina. Za njimi pa smo zakurili mi. Ko smo vsi zakurili, smo na ognju pekli jabolka. Imeli smo se res imenitno.

Zarja Potočan, 3. a

2024-03-22T10:45:51+00:00
Dostopnost