Letošnji dan mednarodnega povezovanja je MOK namenila osnovnim šolam in mednarodni kuhinji pobratenih in prijateljskih mest Kranja. K sodelovanju je povabila lokalne kuharje mentorje, ki obvladajo kulinariko izbrane države in jih povezala s šolami. Učenke in učenci devetih kranjskih osnovnih šol so se tako pobliže spoznavali z novimi recepti in skrivnostmi mentorjev pri pripravi določenih jedi, pri katerih so skušali uporabiti lokalne sestavine oziroma sestavine lokalnih pridelovalcev. Da bi mladim približali mednarodno povezovanje, jih seznanili s pobratenimi in prijateljskimi mesti pa tudi tem zakaj je pri pripravi hrane pomembna uporaba lokalnih sestavin, je MOK pripravila še šolsko uro, v kateri so učenke in učenci aktivno sodelovali.  Vrhunec celotne izkušnje je predstavljal dogodek mednarodna kuhinja pobratenih in prijateljskih mest Kranja, v Kovačnici – podjetniškem inkubatorju Kranj, kjer smo sodelujoči na stojnicah predstavili francosko, italijansko, britansko, avstrijsko, nemško, madžarsko, turško, ameriško in balkansko kulinariko. Otroci so zbranim še razkrili, kako je potekalo sodelovanje s kuharji mentorji in pri čem so najbolj uživali.

V OŠ Predoslje Kranj je šolarjem madžarsko kuhinjo predstavila mentorica Ula Hribar Babinski, skupina, ki sem jo koordinirala učiteljica Helena Vidmar, pa je sodelovala tudi s šolskim kuharjem, mentorjem Jožetom Kosom, s katerim smo za dogodek pripravili doboš torto.

MOK pa je za še boljšo mednarodno izkušnjo pripravila dva mednarodna kotička za šolarje. Otroci so preizkušali svoje spretnosti pri uporabi palčk, ki so glavni pribor pri jedi na Kitajskem in Japonskem. Konfucijeva učilnica Kranj pa je poskrbela, da so šolarji z dogodka odšli z zapisom svojega imena v kitajskih pismenkah. Druženje so glasbeno popestrili zbor vzgojiteljic Kranjskih vrtcev, zbor OŠ Orehek Kranj in Glasbena šola Kranj, ki je pripravila poseben mednarodni repertoar posebej za to priložnost. Postregli so z glasbo italijanskih, britanskih, nemških, makedonskih, ameriških in slovenskih skladateljev. Med gosti je bila tudi delegacija iz pobratenega mesta Kočani iz Makedonije.

Naši učenci so pri pripravi doboš torte uživali, čeprav je peka in priprava torte, dekoracije in vsega potrebnega za dogodek potekala po etapah v popoldanskem času po pouku. Izkušnja dela v šolski kuhinji in sodelovanja na takem dogodku pa je zagotovo neprecenjliva.

učiteljica: Helena Vidmar

2024-06-19T15:47:07+00:00
Dostopnost