Po prihodu z jesenskih počitnic nazaj v šolo smo se tako učitelji kot učenci razveselili nove razsvetljave. Priznati moramo, da je bila prejšnja res dotrajana, saj so bila stara že 50 let, toliko kot šola. Ob zaključku investicije je na šoli potekala krajša slovesnost, ki so se je udeležili župan občine Kranj, Matjaž Rakovec, vodstvo šole in številni mediji, tako da so o naši novi pridobitvi poročali po vsej Sloveniji.

Svetila samodejno uravnavajo jakost svetlobe glede na dnevno svetlobo in razmere v prostoru s senzorji gibanja, tako da se – dragi učenci – na zgornjem hodniku ne boste več mogli igrati s stikalom in ugašati luči, ker so te pač preveč pametne. Poleg tega se jih lahko upravlja na daljavo, vsaka luč brezžično sporoča podatke o jakosti svetlobe, porabi, razmerah v prostoru, vsi ti podatki pa se stekajo v digitalno platformo, ki omogoča analizo podatkov. Prilagajanje svetilnosti zaenkrat sicer še ne deluje.

Celoten strošek menjave ni bil majhen: 200.000 evrov, ki pa naj bi se zaradi manjše porabe povrnili v sedmih letih. Poraba bo namreč trikrat manjša; namesto dosedanjih 2.500 evrov bo šola za stroške po novem odštela 700 evrov mesečno, če bo električna energija v prihodnje dražja, pa še hitreje. Ravnateljica nam je postregla s podatkom, da bomo prihranili med 80 in 100 tonami ogljikovega dioksida letno (prej 139 ton letno, odslej 39 ton), kar je enakovredno 80 do 100 drevesom.

Z omenjeno investicijo smo postali prva šola v Sloveniji s tako napredno razsvetljavo. Če prištejemo še novo fasado z izolacijo, nova okna in nov sistem ogrevanja, ki smo jih dobili v minulem desetletju, lahko mirno rečemo, da smo postali energetsko izjemno učinkovita šola in zgled tudi ostalim – tako javnim kot zasebnim ustanovam. Kot slišimo praktično vsak dan na vsakem koraku, je energija dobrina, ki bo čedalje bolj dragocena, zato je še toliko pomembneje, da z njo varčujemo, hkrati pa se na dolgi rok to pozna tudi v denarnici.

Simon Demšar

Foto: Boštjan Orehar

2022-12-07T21:34:23+00:00
Dostopnost