Vsako šolsko leto poskušam v pouk vnašati novosti. Tokrat sem si zadala nalogo, da učencem predstavim bolj naravni in trajnostni način življenja. Izhajala sem iz znanja in izkušenj, ki sem ga pridobila s približno deset-letnim raziskovanjem zeliščarske dejavnosti. Da pa vse ne bi bilo tako togo, sem popestrila srečanja tudi z likovnim ustvarjanjem iz enostavnih, priročnih materialov.

V okviru interesnih dejavnosti sem oblikovala 10 dvournih delavnic. Na delavnice se je prijavilo osem deklic 4. in 5. razreda (ravno prav za delo v šolski kuhinji), obiskovalo pa potem sedem.

Približno polovica delavnic je bila namenjena naravni kozmetiki. Spoznavale smo sestavine, ki so prijazne koži in okolju. V naše pripravke seveda niso zašli konzervansi, umetne dišave, barvila ali pa spojine s težko-izgovorljivimi imeni, ki jih sicer preberemo na embalažah kozmetičnih izdelkov. Tako so v tem sklopu nastale kamilična krema, vazelin z okusom janeža, pršilo za lahko noč s sivko, milo z vonjem žajblja, kopel z vrtnico, olje za povečanje koncentracije z meto. V izdelkih so bila uporabljena ekološko pridelana eterična olja.

Deklice so aktivno odločale o tem, kaj jim je všeč in sproti podajale ideje o izdelkih.

Zelišče, ki je bilo v ospredju posamezne delavnice, nas je spremljalo tudi v sveže kuhanem čaju in dišavi za prostor.

Drugi del delavnic je bil namenjen ustvarjanju z že uporabljenimi materiali, ali pa z materiali, ki imajo v svoji osnovi popolnoma drugo vlogo.

Uporabile smo servietno tehniko na deski za rezanje; izdelovale okraske za novo leto iz papirja stare, porumenele, zavržene knjige; zgradile hišice iz palčk za kavo iz avtomata…zaključile pa srečanja s fraktalno sliko, ki nas z enostavno tehniko ponese v svet skladnosti in miru.

Mini projekt “Z naravo” nas je skozi zabavne in poučne delavnice naučil, kako lahko z malo domišljije in veliko naravnimi viri prispevamo k ohranjanju okolja, hkrati pa skrbimo za svoje zdravje in dobro počutje. Ponosne smo na vse, kar smo se naučile in ustvarile, dekleta pa komaj čakajo, da bodo svoje znanje in izdelke delile s prijatelji in družino.

S tem projektom so učenke pridobile nove veščine in okrepile medsebojno sodelovanje in prijateljstvo. Druženje in ustvarjanje z naravnimi materiali nam je vsem skupaj  je omogočilo, da si povrnemo nekaj miru in zadovoljstva, ki ga prinaša pristen stik. Pridobile smo tudi zelo pomembno izkušnjo čuječnosti in sklenile, da potrebujemo še veliko vaje.

Predoslje, 26.4.2024                                                                                                                           

Polonca Ložar, učiteljica

2024-05-06T17:15:41+00:00
Dostopnost