Učenke in učenci izbirnega predmeta nemščina in nekateri njihovi prijatelji smo letos obiskali Solnograd. Mesto na severu Avstrije, na meji z Nemčijo, nas je očaralo. Ampak s sprehodom skozi mesto se naš dan ni začel. Pot do cilja je potekala tako zelo nemoteno, da smo pridobili nekaj časa, prečkali avstrijsko-nemško mejo in se ustavili ob prekrasnem jezeru Königsee, ki spominja na fjorde v Skandinaviji. Sprehodili smo se do razgledne točke in nastali so posnetki, ki ga vidite. Kot zanimivost naj omenim, da tudi na Bohinjskem jezeru domujejo ladjice, ki smo jih opazili na Kraljevem jezeru.

Jezero sicer leži v neposredni bližini rudnika soli Berchtesgarden, kamor smo bili namenjeni v dopoldanskem času. V rudniku smo se z okušanjem prepričali, da res kopljejo sol, pot smo premagovali z vlakcem, peš, po drčah in s splavom.

Naslednji postanek je bil že nazaj v Avstriji, v Hangarju 7. Gre za razstavne eksponate dirkalnikov, motorjev, letal in helikopterjev, ki jih poznamo pod blagovno znamko Red Bull. Steklena kupola, sončno vreme in Formula1. Pravo prestižno okolje.

In končno: mestno jedro Salzburg, Mozartovo mesto, mesto, kjer kupiš »Mozartkugeln«, kjer se sprehajaš okrog številnih mogočnih vodnjakov, kjer molčiš sredi starodavnih spomenikov znamenitega pokopališča, kjer se oziraš po trdnjavi podobnem gradu na vzpetini.

Ogled smo začeli z gradom Mirabell, kjer je bil pred desetletji snemalna lokacija filma »Moje pesmi, moje sanje«. Na stopnicah smo celo peli…

DO kot dom lepo zveni,

RE kot reka radosti,

MI kot mir za vse ljudi,

FA kot fant, ki se smeji,

SO kot sonce, ki žari,

LA zapojemo si vsi,

TI kot tisoče želja…pa se lestvica konča…

Po ogledih in raziskovalno preživetem prostem času smo se z nekaj spominki v žepih in lepo preživetem dnevu v večernih urah srečno vrnili domov.
V šoli pa sedaj novim dogodivščinam naproti!

                                                                           učiteljica Polonca Ložar

2023-10-24T18:07:33+00:00
Dostopnost