14. decembra je bil v avli naše šole praznik pevcev, petja in ljubiteljev glasbe. Na svojem sedaj že tradicionalnem božičnem koncertu so namreč nastopili vsi trije pevski zbori, ki delujejo na naši šoli in v katerih sodeluje kar 82 pevcev, to je skoraj vsak peti. Dogodek je pritegnil veliko pozornosti, saj je bila avla skoraj premajhna za vse, ki so želeli slišati svoje hčerke, sinove, prijatelje in sošolce, kaj so se naučili v minulem obdobju. In imeli so kaj slišati. Program so sestavljale večinoma božične in ljudske pesmi.

Začelo se je z najmlajšim otroškim zborom prvega in drugega razreda, kjer mladi pevci in pevke šele spoznavajo zborovsko petje. Program je nadaljeval zbor tretjega do petega razreda, zaključil pa mladinski pevski zbor, ki je v izvedbe vključil tudi nekaj plesne koreografije. Zanje je bila to tudi dobra vaja pred udeležbo na tekmovanju pevskih zborov, ki se ga bodo meseca marca morda udeležili v Pragi.

Verjamemo, da takšni dogodki marsikoga spodbudijo, da se bo še resneje ukvarjal z glasbo, se morda na novo začel ukvarjati z njo ali se pridružil pevskemu zboru. Nenazadnje so tudi največji svetovni zvezdniki svojo glasbeno pot začeli v zborih in na podobnih prireditvah.

Za popestritev med pevskimi točkami sta poskrbeli balerini Ema Gunde in Ajda Korenjak, Žiga Pipan se je predstavil z igranjem na akustično kitaro, Štefan Vovk pa je na evfoniju (trobilo, podobno baritonu) dokazal, da ne pobira zaman nagrad na raznih tekmovanjih. Povsem za konec so dogodek popestrile še zunanje gostje, in sicer Manca Zupan ob spremljavi kitarista Marka ter Eva Jekovec in Jerneja Gros, ki sta zapeli v duetu.

Dogodka seveda ne bi bilo brez našega učitelja glasbe in zborovodje vseh treh zborov, Žige Kerta, ki je bil hkrati tudi glavni organizator. Celotno dogajanje je držal skupaj z neumornim igranjem na klavir. Po koncu je posebej za Čvekača povedal: »Z glasbo se ukvarjam že od malih nog. Sprva je bil to hobi, sedaj pa poklic. Glasba ni samo služba, temveč način življenja, če se želiš z njo ukvarjati resneje. Z glasbo se zbudiš in z glasbo zaspiš. Vesel sem, da v letošnjem letu na naši šoli v zborih prepeva ogromno učencev. To je velika prednost, saj učenci razvijajo samozavest, odgovornost in spoštovanje do drugih pevcev. Zavedajo se, da v zboru niso posamezniki, ampak morajo delovati kot celota, s čimer se naučijo medsebojnega sodelovanja in dela za druge, kar je tudi sicer najpomembneje v življenju.«

Simon Demšar

Foto: Jure Kofjač Flerin

2022-12-31T12:13:37+00:00
Dostopnost