V okviru izbirnega predmeta NPH (načini prehranjevanja) smo danes, 29. 5. 2024, v našem kraju, obiskali novo napolitansko picerijo, s prav posebnim imenom – Pizza 488°. Lastnik in kuharski mojster nas je prijazno sprejel in razkazal restavracijo, kuhinjo, peč za pečenje pice ter delo kuharja v kuhinji. Predvsem pa nas je poučil o izvoru napolitanske pice in katerim kriterijem mora zadostovati, da lahko pico poimenujemo »napolitanska pizza«. Razložil nam je, da mora testo 2 krat fermentirati – najprej 48 ur, nato še 8 ur, peči pa na 488°C. Vam je že jasno, zakaj je picerija dobila ime Pizzerija 488°? V testo se ne dodaja kvasa, ampak droži, ki omogočajo, da je vzhajanje dolgotrajnejše, testo pa bolj mehko, a hkrati bolj krhko. Da bi bila izkušnja povsem napolitanska, pa večino sestavin uvaža prav iz teh koncev Italije.

Seveda nismo le gledali, lastnik nam je ponudil v pokušino tri vrste pic, postregel domači sok iz jagodičevja, za sladico pa še tiramisu in limonino zmrzlino. Mmmm, kako dobro je bilo!

Čudovita izkušnja! Učenci so razvajali svoje brbončice in razširili svoje kulinarično znanje. Poglejte si na priloženih slikah.

2024-05-30T10:49:50+00:00
Dostopnost