Konec septembra smo se odpravili na ekskurzijo v Cerkno in Kobarid. Ogledali smo si Cerkljanski muzej, Kobariški muzej ter kostnico v Kobaridu.

Moji vtisi o ekskurziji:

Ekskurzija mi je bila zanimiva, saj me vojne zelo zanimajo. Ravno pri zgodovini se učimo o vojni, zato nam je to prav prišlo, da smo lahko pri urah zgodovine bolj pripravljani. Od vseh ogledov mi je v spominu ostal ogled pustnih mask oz. laufarjev ter predstavitev bolnice Franja.
Gaja, 9.a

Ekskurzija je bila v mojih očeh zelo poučna in zanimiva. Zdi se mi pomembno, da se mladi zavedamo, kaj se je dogajalo v naši zgodovini, kaj so ljudje pretrpeli in znamo to spoštovati.
Veronika Vita, 9.a

Meni je bilo v obeh muzejih in v kostnici zelo všeč, zato, ker so nam vodiči vse lepo razložili. Na tej ekskurziji sem se naučil veliko novih stvari in kako so se tisti čas borili na našem ozemlju. Oba muzeja sta bila lepo urejena. Zame je bil Kobariški muzej najbolj zanimiv, ker je bilo v njem veliko stvari, ki so me zanimale.
Tim, 9.b

Ekskurzija se mi je zdela zelo zanimiva in poučna. Izvedela sem veliko o življenju v vojni ter orožju, ki so ga takrat uporabljali. Všeč mi je bil muzej v Cerknem, saj sem izvedela veliko stvari o Lauferjih in bolnici Franja. Ni mi bilo všeč, ker si nismo mogli ogledati bolnice, saj so jo poplave uničile. Zelo me zanima, kako izgleda v živo in si jo res želim ogledati.
Meta, 9.b

Od vseh stvari, ki smo si jih ogledali, mi je bil najbolj všeč Kobariški muzej, saj podrobno prikazuje trpljenje vojakov med vojno in te popelje skozi vse dogodke s Soške fronte med 1. svetovno vojno.
Lenart, 9.c

Ekskurzija mi je bila všeč, in čeprav sem muzej in bolnico Franjo že obiskala, sem se naučila veliko novih stvari. Zelo zanimiva mi je bila razstava o laufarjih, saj skoraj nič nisem vedela o njihovih običajih. Spoznala sem tudi različne laufarje – in vsak ima svoje ime – npr. Pust, Ta star, Ta stara, Ta terjast, Ta bršljinov, Marjetica, Ta smerkov, Ta pijan, Ta loparjev …
Ajda, 9.c

2023-10-27T08:16:08+00:00
Dostopnost