Loading Dogodki
  • This dogodek has passed.

3. maja leta 1933 se je v Barnwellu v Južni Karolini (ZDA) rodil pevec, pisec glasbe in producent James Brown. Poleg Elvisa Presleyja, Boba Dylana in nekaterih drugih glasbenikov je eden tistih, ki so najbolj vplivali na glasbo zadnjih 50 let.

Odraščal je v revščini na ulicah mesta Augusta. Na glasbeno pot je mladoletni Brown stopil v zaporu, kjer je sedel zaradi manjših prestopkov. Skupaj z Bobbyjem Byrdom je začel v skupini Famous Flames, ki je leta 1956 zaslovela s pesmijo Please, Please, Please.
Največje uspehe je dosegal v 50. in 60. letih 20. stoletja. Izviral je iz tradicije gospela in bluesa ter je odločilno prispeval k nastanku funka in soula. Poleg tega je vplival še na nekatere druge žanre popularne glasbe; disko, reggae, rock & roll, rap, … Velja za enega pomembnejših popularnih glasbenikov 20. stoletja. Med Brownovimi uspešnicami so klasike Out of Sight, (Get Up I Feel Like Being a) Sex Machine, I Got You (I Feel Good) in Say It Out Loud – I’m Black and I’m Proud, ki je v burnih šestdesetih letih 20. stoletja postala himna ameriških borcev za človekove pravice. V 60. in 70. letih je Brown dejavno zagovarjal pravice temnopoltih in revnih v Združenih državah Amerike. Umrl je 25. decembra 2006 v Atlanti.

Dostopnost