Loading Dogodki
  • This dogodek has passed.

29. maja 1953 sta novozelandski alpinist sir Edmund Hillary in šerpa Norgay Tenzing kot prva stopila na vrh Mount Everesta (8848 m), najvišje gore na svetu.

Osvojitev 8.848 metrov visokega Mount Everesta je v prvi polovici 20. stoletja pomenila enega od največjih dosežkov in mejnikov človeške rase. Edmundu Hillaryju in Norgayu Tenzingu je leta 1953 uspelo to, kar je številnim alpinistom pred tem spodletelo. Prvi izmed njih so se na streho sveta napotili že 30 let pred tem, vendar so se takrat mogočne gore lotevali še iz Tibeta, saj je bil Nepal za zahodni svet nedostopen. Sagarmata, kakor goro imenujejo Nepalci, ali Čomolunga, kar je tibetansko ime, je že od leta 1885, odkar je Clinton Thomas Dent, predsednik britanskega alpinističnega društva, namignil, da je vzpon mogoč, namreč burila domišljijo pustolovcev po vsem svetu.

Hillary in Tenzing res prva? Za Britance je bil vzpon na najvišjo goro sveta vprašanje prestiža. Pred Hillaryjem in Tenzingom se je tja napotilo kar osem različnih odprav. Najbolj skrivnostna je tista iz leta 1924, ko se je gore lotil britanski alpinist George Leigh Mallory, ki je svoj vzpon utemeljil z besedami “Ker je tam” (Because it’s there). Še danes namreč ni povsem jasno, ali sta se s soplezalcem Andrewom Irvinom ponesrečila pri vzponu ali sestopu z gore. Nekateri tako namigujejo, da je bil vrh najvišje gore osvojen že pred letom 1953.

V vsakem primeru ta skrivnost bržkone ne bo nikdar razrešena, zato zgodovina kot prva na vrhu Mount Everesta priznava Hillaryja in Tenzinga. Treba je seveda poudariti, da je pri tem šlo za ekipni uspeh, pri britanski odpravi je namreč sodelovalo kar 13 članov, poleg tega pa še šerpe, ki so spremljale alpiniste. V sklopu iste odprave sta se vrhu povsem približala Tom Bourdillion in Charles Evans, vendar sta morala zaradi težav s kisikom mesto na vrhu prepustiti Hillaryju in Tenzingu. Tenzing je sicer nekaj let po odpravi priznal, da je bil v resnici Hillary tisti, ki je prvi stopil na vrh najvišje gore na svetu. Ko sta prišla na vrh, je Hillary fotografiral Tenzinga (ta pa Hillaryja ni ovekovečil na fotografiji, ker ni znal uporabljati fotoaparata), v sneg sta zakopala par sladkarij in majhen križ. Ves projekt je trajal dober mesec dni, od takrat pa je Mount Everest, ki je ime dobil po prvem predsedniku indijske geodetske uprave Georgeu Everestu, ta gore sploh nikdar ni uzrl, uspelo osvojiti že več kot 3 tisoč alpinistov. Vzpon na goro običajno sicer traja kar dva meseca, predvsem zato, da se človeško telo privadi in normalno deluje pri takšnem mrazu in na takšni višini. Na vrhu je kar 66 odstotkov manj kisika kot sicer, zato je že najmanjši napor lahko izredno težaven. Redek zrak vpliva tudi na pravilno sprejemanje odločitev, kar pa je lahko na tako strmih pobočjih hitro zelo nevarno. Za številne je bil vzpon na to mogočno goro tudi usoden.

 

 

Dostopnost