Loading Dogodki
  • This dogodek has passed.

17. februarja leta 1963 se je v Brooklynu, New York (ZDA) rodil ameriški košarkar Michael Jeffrey Jordan.

V njegovi biografiji na straneh lige NBA je zapisano, da na »splošno velja za najboljšega košarkarja vseh časov«. Jordan je bil eden najučinkoviteje trženih športnikov svoje generacije in ključni dejavnik pri popularizaciji lige NBA po svetu v osemdesetih in devetdesetih letih dvajsetega stoletja.

Po izstopajoči karieri na Univerzi Severne Karoline, kjer je kot član Tar Heelsov leta 1982 osvojil univerzitetno prvenstvo, se je Jordan pridružil Chicago Bullsom na naboru lige NBA 1984. Hitro je postal zvezda celotne lige, množice gledalcev je navduševal s svojim značilnim doseganjem košev. Njegova skočnost, ki je bila najbolje predstavljena z zabijanji iz črte prostih metov na tekmovanjih v zabijanju, mu je prinesla vzdevka Air Jordan in His Airness. Ob tem je postal prepoznan tudi kot eden najboljših obrambnih košarkarjev v ligi NBA. V finalu lige NBA 1991 je osvojil svoj prvi naslov prvaka NBA z Bullsi, serija naslovov prvaka pa se je nadaljevala tudi v letih 1992 in 1993. Čeprav se je Jordan ob koncu leta 1993 nepričakovano upokojil ter želel športno kariero nadaljevati v bejzbolu, se je leta 1995 vrnil k Bullsom in z njimi osvojil še nadaljnje tri zaporedne naslove prvaka lige NBA, v letih 1996, 1997 in 1998. V sezoni 1996 je s klubom v rednem delu sezone zmagal na rekordnih 72-tekmah v eni sezoni . Leta 1999 se je drugič upokojil, toda ponovno se je vrnil in med sezonama 2001 in 2003 igral za Washington Wizardse.

Jordanovi individualni dosežki v ligi NBA vključujejo pet nagrad za najkoristnejšega košarkarja, deset izborov v idealno postavo, devet izborov v najboljšo obrambno postavo, štirinajst nastopov na Tekmi vseh zvezd, tri nagrade za najkoristnejšega košarkarja Tekme vseh zvezd, deset nagrad za najboljšega strelca, tri nagrade za košarkarja z največ ukradenimi žogami, šest nagrad za najkoristnejšega košarkarja končnice in leta 1988 nagrada za najboljšega obrambnega košarkarja. Drži rekorda v ligi NBA za najboljše povprečje doseženih točk v rednem delu sezone (30,12 na tekmo) in končnici (33,45 na tekmo. Leta 1999 je bil sprejet v Košarkarski hram slavnih.

Jordan je znan tudi po izdelkih po njem poimenovane blagovne znamke. Leta 1985 je Nike predstavil športne copate Air Jordan, ki ostajajo popularne še danes. Jordan je tudi nastopil v delno animiranem filmu Space Jam, kjer je igral samega sebe. Je lastnik in vodja košarkarskega oddelka NBA kluba Charlotte Bobcats.

 

Dostopnost