Loading Dogodki
  • This dogodek has passed.

19. septembra leta 1693 je umrl ljubljanski plemič polihistor, zgodovinar, topograf, etnograf in risar Janez Vajkard Valvasor.

Imel je 16 bratov in sester. Gimnazijo je obiskoval pri jezuitih v Ljubljani in dopolnjeval svoje znanje s potovanji po Nemčiji, Franciji, Švici. V vojaških službah se je udeležil vojne proti Turkom. Leta 1672 se je poročil z Ano Maksimilino, skupaj sta imela 11 otrok. Umrl je pri 52 letih v Krškem.

Večino svojega življenja je posvetil znanosti, zbirateljstvu in preučevanju osrednjega dela današnje Slovenije. Bil je eden prvih sistematičnih kartografov pri nas. Prvi se je začel ukvarjati z bakrotiskarstvom in ustanovil grafično podjetje. Zbiral je takratna pomembna znanstvena dela, glasbila, star denar. Ker so stroški njegovega zbirateljstva in tiskarstva presegli njegove denarne sposobnosti, je leta 1692 prodal skoraj vse svoje premoženje. Vrhunec njegovega ustvarjanja predstavlja delo Slava vojvodine Kranjske, ki je izšlo leta 1689 v Nuernbergu. Napisal ga je v nemškem jeziku, da bi ga približal najširši množici. Slava vojvodine Kranjske obsega 15 poglavji in ima 3.532 strani, prikazuje življenje v Sloveniji konec 17. stoletja, opisuje pa več kot 300 mest, gradov in samostanov.

Dostopnost