Loading Dogodki
  • This dogodek has passed.

26. septembra leta 1802 je na Dunaju umrl matematik in fizik slovenskega rodu Jurij Bartolomej Vega. Vega se je rodil v revni kmečki družini polgruntarja Jerneja Vehe in Helene Vehe (rojene Masel) v Zagorici pri Dolskem, vzhodno od Ljubljane. Po končani gimnaziji ob starosti 19. let, leta 1773, je Vega dve leti od 1774 do 1775 študiral še filozofijo na liceju v Ljubljani. Dveletni filozofski študij je takrat imel stolice za filozofijo, matematiko in fiziko. Leta 1775 je Vega z odličnim uspehom končal študij.

V Leipzigu je leta 1794 izšlo njegovo najpomembnejše delo, logaritmovniki Zakladnica vseh logaritmov (Thesaurus logarithmorum completus).

Leta 1794 je postal dopisni član Velikobritanske kraljeve znanstvene družbe v Göttingenu, 1797 član akademije v Mainzu, 1798 član Fizikalno matematične družbe v Erfurtu, 1800 pa član Kraljeve družbe znanosti v Pragi in akademije v Berlinu. Po najvišjem vojaškem odlikovanju za zasluge je 22. avgusta 1800 dobil dedni baronski naslov, pravico do lastnega grba in čin podpolkovnika.

20. avgusta 1789 je Vega dosegel tedanji svetovni rekord in izračunal število π na 140 (137) decimalk. Rekord je obdržal 52 let do leta 1841.

Več slave in priznanj kot logaritmi in drugi znanstveni spisi so Juriju Vegi prinesli topovi in z njimi povezani izumi. V revolucionarnem letu 1789 se je na primer udeležil vojne s Turki in obleganja Beograda. Poveljeval je oddelkom možnarjev – topov s kratko cevjo in majhnim dometom, ki pa so granate velikega kalibra izstreljevali v visokem loku. Cilje so zadevale zviška, tako da branilci niso bili varni niti za najdebelejšimi obrambnimi zidovi. Vega je izpopolnil tudi naboje in cevi možnarjev okrepil z obroči, s čimer je še povečal njihovo moč.

Svoja zadnja leta je preživel na Dunaju. Septembra 1802 so ga začeli pogrešati. Po nekaj dnevih iskanja so njegovo truplo našli v Donavi pri Dunaju. Policijsko poročilo je zaključilo, da se je zgodila nesreča. Vendar resnični vzrok smrti ostaja nepojasnjen. Njegovo smrt razlagajo tudi kot umor in samomor.

Po njem so npr. poimenovani:

Dostopnost