V tednu od 9. do 13. septembra 2019 smo se učenci 7. razredov odpravili na Javorniški Rovt, kjer smo v CŠOD Trilobit preživeli tematski teden preživetja v naravi.

Malce nad Jesenicami so nas sprejeli zaposleni Doma Trilobit, ki leži na pobočju Karavank, na bregu manjšega umetnega jezera smaragdne barve, ob stari hidroelektrarni Javorniški Rovt. S treh strani je obdan z gozdovi in gorskimi pašniki.

Učenci smo bivali v sobah po 8 ali 10 oseb, kar nas je sicer na začetku malce motilo, vendar smo kmalu ugotovili, da je tudi tako lahko zabavno.

Že prvi dan smo se zabavali z veslanjem po umetnem jezeru ter ugotovili, da s plavanjem ne bo nič, saj ima voda zgolj 5⁰ C. Spoznali smo tudi osnove lokostrelstva in pohodništva, po večerji pa smo se odpravili na nočni pohod.

V torek nas je čakal daljši pohod po okoliških poteh, ki pa je bil za nekatere kar naporen. Vseeno je tudi ta hitro minil, saj smo se po poti veliko pogovarjali in zabavali. Po poti smo nabrali tudi precej gob, najditelji najlepših jurčkov pa so bili kasneje nagrajeni celo s sladoledom.

V dneh, ki so sledili, smo imeli na urniku kar precej zabavnih stvari. Naučili smo se postavljati bivake, zakuriti ogenj, nabrati zdravilne rastline za čaj, loviti ribe, nuditi prvo pomoč in izdelati nosila.

Skrbeli smo tudi za red in čistočo sob, pri čemer smo se po pripovedovanju učiteljev prav vsi zelo izkazali. To so potrdili tudi učitelji CŠOD in povedali, da smo doslej ena izmed najbolj redoljubnih skupin.

Zadnji večer smo se družili na prostem ob tabornem ognju, uživali  v pogovoru, pečenem krompirju in hrenovkah ter posebni specialiteti, ki smo jo nabrali sami. Pa ne gobe, temveč kar – KOBILICE.

V petek smo preizkusili svoje znanje orientacije s pomočjo tabličnih računalnikov v okolici doma ter se preizkusili še v športnem plezanju in magic-line-u, nazadnje pa med seboj tekmovali v trilobitlonu (veslanje, tek, nosila in metanje na koš).

Domov smo odšli polni lepih vtisov, razen nekaj prehladov zdravi in predvsem suhi, saj smo ena redkih skupin, od katerih se pri veslanju nihče ni zvrnil v vodo.

Tabor je bil eden od najlepših doslej, pri čemer je imelo veliko vlogo lepo vreme, super učitelji in nenazadnje tudi okusna hrana (tudi tista, ki je nismo imeli s sabo 🙂 )

Učenci šolskega novinarstva: Liza, Lana, Inja, Tai, Rok

Mentorica: Eva Traven

2019-09-21T20:56:50+00:00
Dostopnost