Loading Dogodki
  • This dogodek has passed.

7. junija 1993, dan za tem, ko je s Hrvaško odigral tekmo dodatnih kvalifikacij za evropsko prvenstvo v Nemčiji proti Sloveniji, ki je slavila s 94:90, Dražen pa je ob porazu dal 30 točk, je namesto z reprezentančnimi soigralci na pot proti domu odšel z osebnim avtomobilom, ki ga je vozilo njegovo dekle. V prometni nesreči v bližini Ingolstada na Bavarskem se je njegova življenjska pot končala.

Dražen je eden prvih, za katerega je stara celina enostavno postala premajhna. V evropski klubski košarki je osvojil vse. Športno pot je košarkarski Mozart začel v Šibeniku, kjer se je rodil 22. oktobra 1964 očetu Jovanu in mami Biserki. Na košarkarska igrišča je sledil pet let starejšemu bratu Aleksandru, ki je tudi postal odličen košarkar. Že s 15 leti je prišel v člansko ekipo Šibenke in zaigral v močni jugoslovanski ligi. Hitro je postal nosilec igre moštva iz rodnega Šibenika in ga še kot najstnik dvakrat popeljal do finala Pokala Radivoja Koraća.

Bratu je sledil tudi v Zagreb, kjer sta moči pod taktirko slovitega trenerja Mirka Novosela združila pri Ciboni. V hrvaški prestolnici je Petrović tudi študiral in naredil dva letnika prava. S sijajnim Draženom so Zagrebčani dvakrat postali evropski prvaki. Po treh letih, ko je osvojil tudi evropski pokal pokalnih zmagovalcev, je za leto dni sledil odhod k madridskemu Realu. Iz španske prestolnice pa je odšel v Ligo NBA. Tam je igral za moštvi Portland Trail Blazers in New Jersey Nets.

Z Jugoslovansko reprezentanco je osvojil dve olimpijski medalji: bron (Los Angeles 1984) in srebro (Seul 1988), dve medalji na svetovnih prvenstvih: bron (Španija 1986) in zlato (Argentina 1990) ter dve medalji na evropskih prvenstvih: bron (Grčija 1987) in zlato (Jugoslavija 1989). S Hrvaško reprezentanco je osvojil srebro na olimpijskih igrah v Barceloni 1992.

“Velikokrat so me vprašali, od kod imam toliko volje in želje za trening, neverjetne želje po doseganju košev, ko pa sem vse dosegel v košarki in ne potrebujem več dokazovanja. Odgovor je povsem lahek, ker ko igram košarko, želim biti najboljši,” je nekoč dejal Petrović, nepopustljivi borec, ki je za to, kar je dosegel, garal od malih nog.

 

Dostopnost