Učenci devetih razredov so že po tradiciji tudi letos organizirali akcijo zbiranja papirja, s to razliko, da so letos organizirali kar dve akciji, v katerih so zbrali več kot deset ton papirja. Denar bodo porabili za organizacijo in izvedbo valete. O izvedbi obeh akcij so za Šolski čvekač spregovorili trije učenci 9. c razreda.

Besedilo: Simon Demšar, foto: Luka Dujovič

Kontejner za odpadni papir se je na šolskem dvorišču v letošnji pomladi prvič pojavil sredi maja. Učenci in okoliški prebivalci so ga kar lepo napolnili. »Čeprav se je nabralo za 4,8 tone papirja, je po akciji ostal občutek, da bi se ga dalo nabrati več. Tudi primerjava s prejšnjimi leti je pokazala, da je bil izkupiček slabši od pričakovanj. Učenci devetih razredov smo hoteli dokazati, da zmoremo več, zato smo akcijo ponovili,« je razloge za ponovitev opisal Luka Dujovič, eden od učencev, ki so se angažirali tudi pri sami izvedbi akcije.

Andraž Korenjak je podrobneje opisal »oglaševalsko akcijo« za drugo zbiranje, saj so bili učenci mnenja, da je bila glavna težava v prvem zbiranju oglaševanje, ki ga je bilo premalo. »Pika Rozman je oblikovala letake in jih prinesla v šolo. Najprej smo jih samo razdelili po šoli, nato pa smo se odločili, da natisnemo še več izvodov in jih raznosimo po Predosljah, Orehovljah in Britofu. Nismo jih samo zmetali v nabiralnike, ampak smo jih ljudem izročali osebno in se ponudili, da papir pridemo tudi iskat.«

Jaš Zelnik je opisal, kako je potekalo zbiranje papirja po naseljih: »Vaščani so odpadni papir oddajali z veseljem, saj ne vedo, kaj bi sicer z njim počeli. Ko smo v ponedeljek in torek hodili po hišah, so nekateri imeli že pripravljene pakete. V šolo smo ga najprej vozili s samokolnicami, nato pa nam je eden od vaščanov ponudil večji voz, kar nam je precej olajšalo delo.« A kot se je izkazalo, niti to ni bilo dovolj. Kot so povedali učenci, je Tine Gabrijel že od drugega razreda naprej zbiral papir, tako da se mu ga je nabralo za več kot 400 kilogramov. Če bi to želeli pripeljati ročno, bi trajalo zelo dolgo, saj Tine živi na koncu Britofa v smeri proti Kranju. Na tej točki je v zgodbo vstopil Gašper Kocjančič, ki je poklical svojo mamo, ta si je pri sosedu nemudoma izposodila avtomobilsko prikolico in prišla učencem na pomoč. »Še z avtom smo komajda pripeljali ves papir,« je dodala gospa Kocjančič.

In kakšni so bili občutki po uspešno izpeljani drugi akciji? »Perfektni,« je najprej na kratko pokomentiral Korenjak. »To je nekaj najboljšega, kar smo naredili. Za eno tono dobimo 90 evrov in ob takšni količini bomo dobili tudi lepo plačilo in bomo lahko naredili dobro zaključno prireditev.« »Akcija zbiranja papirja je bila letos še toliko bolj pomembna zato, ker ni bilo niti bazarja niti šolskega plesa, kjer bi sicer prav tako lahko zbirali denar,« je dodal Zelnik. »Ob vsem skupaj se je pokazalo, da se znamo družiti, si priskočiti na pomoč in si pomagati,« je za konec dodal Dujovič.

2021-06-06T21:09:29+00:00
Dostopnost