Učenci 9. razredov smo na prvi letošnji ekskurziji obiskali bolnico Franja, kostnico in muzej v Kobaridu.
V ponedeljek 17. 9. smo imeli učenci 9. razredov celodnevno ekskurzijo. Na igrišču za šolo smo se zbrali ob 7.45 in odšli do kulturnega doma Predoslje, kjer smo počakali avtobus. Obiskali smo bolnico Franja, kostnico in Kobariški muzej.

BOLNICA FRANJA

KOSTNICA

Po daljši vožnji od bolnice Franje do Kobarida smo se ustavili pri kostnici. Parkirali smo blizu muzeja, ki smo si ga ogledali pozneje in nato peš odšli na manjši hrib, kjer je bila kostnica. Najprej smo pojedli malico, nato smo si ogledali kostnico. Zgrajena je na Gradiču nad Kobaridom ob cerkvi sv. Antona. Oblikovala sta jo kipar Giannino Castiglioni in arhitekt Giovanni Greppi. Kostnica je oblikovana v obliki osmerokotnika, v katerem so v dveh krogih nameščene niše z imeni in priimki ter vojaškimi stopnjami padlih vojakov. Sredi tretjega kroga stoji cerkev sv. Antona, ki je bila tam že mnogo prej. Kostnica je  ogromna in v njej naj bi bile kosti 7014 Italijanov, od tega 2748 neznanih, ki so se v prvi svetovni vojni borili v Dolini Soče. Po malici smo odšli peš do Kobariškega muzeja.

MUZEJ KOBARID

Ogled Kobariškega muzeja je bil sicer krajši, vendar smo še vseeno izvedeli nekaj novih stvari, kot na primer, kakšno je bilo bojevanje na Soški fronti zaradi posebnosti, da je bila v gorah in se je bilo precej težje bojevati in težje preživeti. Muzej se osredotoča na podrobno predstavljeno 12. soško bitko, imenovano tudi »čudež pri Kobaridu«. Ogledali smo si nekaj sob z razstavljenimi orožji; protezami; uniformami; pisem domov, ki so morala biti vedno pregledana, da vojaki niso napisali, kako je bilo tam v resnici; granatami; itd. Opisali so nam napade in pridobivanje ozemlja čez celo obdobje Soške fronte, opisali so nam življenje vojakov v gorah in življenje ljudi v zaledju. Imeli so težko povezovanje z zaledjem in pridobivanjem hrane, še posebno s preskrbo in življenjem. Njihovo zdravje je bilo v zelo slabem stanju zaradi težjega dostopa do bolnišnic in pomanjkanja hrane.

Po ogledu muzeja smo se odpravili domov. Imeli smo dvourno vožnjo in v Predoslje prispeli ob približno 18.00.

Lana Hudoklin, 9.b.

2021-10-10T13:21:16+00:00
Dostopnost