Na gobjem dvoru

Nekega dne so vse gobe v gozdu dobile povabilo na gobji dvor. Tudi Jurček ga je dobil. Vse gobe so se lepo oblekle in se odpravile v plesno dvorano na dvoru.

Dvorana je bila obdana z drevesi, iz katerih so viseli čudoviti bršljanovi listi in na vsakem listu drevesa je sedela  kresnička, ki je osvetljevala plesišče. Žolne so dajale takt in tla so bila prekrita z listi javorja ter prilepljeni s smolo na tla. O, kako lepo je bilo! In to prav vsem gobam!

Glasba je začela odmevati, a Jurček je stal ob robu in opazoval. Minilo je nekaj časa, ko zbere pogum in se primaje do Mušnice. Prosi jo za ples, ta pa mu je odvrnila: Kaj boš ti, bošček! S Tabo plešem samo, če me sam Vražji goban zavrne. Kdo pa se sploh more upreti mojemu rdečemu klobučku? Tako se je hvalila mušnica ter se odpravila do Vražjega gobana. Prosila ga je za ples, ta pa ji je odvrnil: Plesal bom s tvojo sestro Panterjevo mušnico!

Medtem je Jurček za ples zaprosil Lisičko ter lepo Golobico. Veselo so se vrteli po plesišču. Jurček se medtem odpravi na stranišče, ko stopi do njega Mušnica in ga prosi za ples. Ta ji odvrne: Najprej si me žalila, sedaj pa bi z mano plesala! Ne, ne grem plesat s teboj! Vrnil se je k svoji Lisički in z njo plesal vso noč.

Srečni par se poročil. Imela sta veliko otrok in srečno so živeli do konca svojih dni.

 Lovro Zabret, 5. b

————————————-

Na gobjem dvoru

Gobja dvorana je bila okrašena z bršljanovimi listi. Na oknih dvorane so bili listi spleteni v prekrasne zavese, po tleh so se lesketale ploščice.

Ko je ura odbila polnoč, so se pred gobjo dvorano začele zbirati dame. Bile so urejene in pod svetlečo se luno in zvezdami so se lesketale njihove obleke. Najlepša pa je bila prekrasna obleka mušnice. Mušnica je bila zelo ošabna, nesramna in še za povrh zelo zanikrna. Čakala pa je…vražjega gobana!

Ko so to izvedele druge gobe, so se zdrznile. Najbolj pogumna golobica jo je vprašala, če ji je všeč. Saj sta ravno za skupaj! Ti si ošabna, on pa vražji, kar ni odnehala mala ajdovka. To pa ošabni rdeči lepotici ni bilo najbolj všeč, zato se je ujezila nad malo ajdovko. Rešil jo je prihod parov. Prvi je na plesišče prišel vražji goban, šele nato vse ostale gobe. Ostala sta le še jurček in lisiček. Oba sta si zelo želela plesati z lisičko. Jurček je ples odstopil lisičku, ta pa jo je na poti na plesišče zapustil in zaplesal z drugo lisičko. Lisička je objokana zapustila gobjo dvorano. To je opazil jurček in jo prosil za ples. Odšla sta na plesišče in odplesala nekaj gobjih valčkov, nekaj gobjih kolotov, nato pa zapustila plesišče.

Medtem se je lisiček na plesišču sprl z novo plesalko. Odšla sta vsak svojo pot in nihče ju ni več videl. Jurček in lisička pa sta se kmalu poročila in imela male jurčke, jurčice in lisičke.

Ula Šter, 5.b

————————————-

Na gobjem dvoru

Gobji dvor in v njem gobja dvorana je skrita nekje v gozdu, globokem gozdu, ki je navadno miren, a danes kar mrgoli gob. Vsi šušljajo! Vražji goban je kralj, mušnica, njegova žena pa je prevzetna in ošabna kraljica. Vse gobe gredo na gobji dvor.

Tudi Jurček, mali gobanček gre z avtomobilom na dvor. Komaj parkira, že se začne zabava. Odpre se kino, kjer vrtijo film o človeški zalegi. Odprejo se trgovine s laki za rahljanje klobučkov. Jurček se komaj prerine skozi množico gob in gobanov. Malo popleše z damami v dvorani, ko ugotovi, da je v avtomobilu pozabil mobilni telefon. Vrne se in ugotovi, da avta ni nikjer. Jurček se ne vda tako zlahka in se odpravi iskat avto. Sledovi gum ga pripeljejo do sovražnega dvora vražjega gobana. Aha, si misli, tile tu so mi ukradli avto. Steče na dvor in pove predsedniku veliki mareli za tatvino. Ta takoj zbobna skupaj vse gobje vojake. Eni vozijo tanke, drugi helikopterje, nekaj pehote, malo izvidnikov in grejo. Marš, zatuli general. Nato planejo lisičke, brezovke, štorovke, sirovke, jurčki, gobani vseh vrst ter presenetijo sovražnika. Kmalu jim ti odgovorijo z močnim topovskim ognjem. Že padajo prvi gobji streli. Tanku končno uspe vdreti v nasprotnikovo dvorano. Ti se predajo in naredijo izračun vojnih izgub.

Jurček dobi nazaj svoj avtomobil se poroči z mušnico.

Ko so ljudje hodili po gozdu, so opazili na tleh ležati gobe. Mislili so, da jih je nekdo pozabil. Le tega si niso znali pojasniti, zakaj so nekatere izmed njih ukleščene v pločevino.

Matej Jerše, 5. b

2021-10-14T20:20:56+00:00
Dostopnost