V četrtek, 19. maja, je bil na naši šoli malce poseben dan. Na običajen delovni dan nas je obiskalo toliko veljakov, kot že dolgo ne: kranjski župan Matjaž Rakovec, raper Trkaj, direktor zavoda Varna pot Robert Štaba, član uprave zavarovalnice Generali Matija Šenk, maskota Generalija, napovedovalka in tehnično osebje, zraven pa še fotograf, snemalec in več novinarjev. In razlog? Otvoritev nove tridimenzionalne zebre na glavni cesti mimo naše šole. Nastala je v okviru projekta »Varno ima vedno prav«, h kateremu se je pridružila občina Kranj. Nato je bilo organizirano spletno glasovanje, kje v kranjski občini naj se zebra postavi, in ker so naši podporniki očitno najbolj pridno klikali, je zebra sedaj tu. V resnici sicer ni tridimenzionalna, vendar je zarisana tako, da jo voznik opazi že od daleč, saj ima dejansko občutek, da nekaj »štrli« iz ceste, zato upočasni vožnjo, dokler se mu ne »posveti«, da gre samo za optično prevaro. Vendar namen – počasnejša vožnja – je dosežen.

Krajše prireditve so se udeležili vsi učenci in učenke naše šole. Najprej je raper Trkaj zapel himno projekta Varno ima vedno prav, sledilo je nekaj kratkih govorov, nato pa smo po stopnicah šli do glavne ceste, kjer so policisti že ustavili promet. Učenci nižjih razredov so se simbolično sprehodili čez novo zebro, za konec pa smo se še skupinsko slikali.

Hkrati z zebro je na glavni cesti zarisana tudi kolesarska steza, ki naj bi nudila nekaj več varnosti za kolesarje. Kljub novim pridobitvam se moramo zavedati, da je za prometno varnost odgovoren vsak posameznik, zato velja poziv vsem udeležencem v prometu – tako otrokom kot odraslim – naj bo tokratna akcija dodatna spodbuda, da se v prometu obnašamo še bolj odgovorno. Glavna cesta mimo naše šole je zelo prometna, poleg osebnih vozil po njej vozijo tudi veliki tovornjaki in traktorji in vsi vedno ne upoštevajo hitrostnih omejitev.

Simon Demšar

2022-05-23T12:18:33+00:00
Dostopnost