Bor Zupan, učenec 8. a razreda, perspektivni mladi športnik, je poleg juda treniral tudi freestyle smučanje. V športu na naši šoli nima konkurence.

Novinar: Tomaž Bevk 

Intervjuvanec: Bor Zupan

 

Koliko časa že treniraš judo?

Od tretjega leta in 8 mesecev, pri 5. letih sem si takoj zlomil roko.

Koliko časa treniraš na teden?

Treniram od 4 do 5-krat na teden, treningi trajajo od 1 ure in pol do 2 uri, v soboto pa imamo treninge zjutraj že ob 8. uri, tako da ponavadi v petek prespim pri babi, ki živi zraven dvorane in grem peš na trening.

Ali nam lahko na kratko predstaviš veščine juda?

Judo je sestavljen iz borbe v stoje in borbe na tleh, pri borbi v stoje obstajajo različni meti, na tleh pa so tehnike končnih prijemov, davljenj in vzvodov. Vzvode lahko delaš šele, ko si starejši od 16 let, davljenja pa šele po 21. letu starosti.

Zakaj si se odločil za judo?

V bistvu me je na judo vpisal oče, potem mi je postal zelo všeč in čez čas sem začel tudi tekmovati.

Katere trenerje si imel, kateri ti je bil najbolj prirastel k srcu in zakaj?

Špelo, Primoža, Davida, Braneta in Majo. Najljubša sta mi Brane in Maja, Maja je svetovna prvakinja v brazilskem fujitsu in obvlada tehnike na parterju.

Na katerih tekmovanjih si zmagal?

Na mednarodnih tekmovanjih, slovenskih pokalih, 2-krat sem bil poddržavni prvak in v prejšnji kategoriji sem bil najboljši v skupnem seštevku. Zdaj sem šel v kategorijo do 46 kg in sem odigral že dve tekmi. Ta vikend imam še zadnjo tekmo, potem se točke seštejejo in si lahko zmagovalec v kategoriji najboljši klub, lahko pa si posamezno najboljši.

Kako si se odrezal na državni ravni?

Prvo tekmo, ki se je štela za Slovenski pokal, sem zmagal, nekajkrat sem bil drugi, zmagal sem na Palijevem memorialu, kjer je tudi nastopalo nekaj tekmovalcev iz drugih držav.

 Kako se prehranjuješ, da si v taki formi?

Jem vsega po malo, veliko beljakovin, mesa in jajc, predvsem pa veliko pijem.

Hvala za intervju in še veliko športnih uspehov ti želim.

2019-02-04T15:17:01+00:00
Accessibility