Uporabni linki 2020-04-19T12:33:05+00:00

Spoštovani starši, dragi učenci in učenke,

po večih tednih dela v izrednih okoliščinah lahko zatrdim, da smo vzpostavili odlično okolje za kvalitetno učenje na daljavo. Ugotavljam, da je sodelovanje med učitelji, učenci in starši izjemno. Odlično smo se odzvali na spremembe, odlično se prilagajamo situaciji in ves čas stremimo k izboljševanju vodenja in učenja na daljavo.

Za vas pripravljamo posebno spletno kategorijo, kjer bomo objavljali in dopolnjevali nabor linkov, s pomočjo katerih boste lahko dostopali do različnih vsebin. Branje je dejavnost, ki sprošča, opogumlja, povezuje, združuje, zabava. V času, ko moramo ostajati doma, pa omogoča druženje in potovanje po različnih krajih, mestih, svetovih … Ta čas je za vse nas velik izziv. Primorani smo si bili bliskovito nabrati nove izkušnje. V nadaljevanju pa vam bomo pomagali, da boste te izkušnje nadgrajevali tudi brez nas, strokovnih delavcev.

Zares sem ponosna na vse nas, da stvari potekajo tako uglašeno, da zmoremo in smo pripravljeni medsebojno deliti izkušnje za čim boljše delo, da bodo učenci to šolsko leto lahko izpeljali z vsemi potrebnimi znanji, vsi skupaj pa pri tem pridobivamo neverjetne izkušnje.
Prijazen pozdrav in ostanite zdravi ter optimistični, saj pravijo, da so tudi optimizem, prijaznost in dobrota nalezljivi – ne le virusi.

Hvala lepa.
Ravnateljica Janja Sršen

15. 4. 2020

Nasveti za uspešno delo od doma

Preberite si nasvete, ki jih je za otroke in starše, na podlagi lastnih izkušenj, pripravila Mateja Rozman. Mateja v okviru magistrske naloge raziskuje problem organiziranosti osnovnošolskih otrok.

Nasvete si preberite TUKAJ>>

14. 4. 2020

Pred vami je nabor spletnih povezav, s pomočjo katerih lahko dostopate do različnih vsebin. Ker boste dneve doma preživljali tudi ob branju, vam bodo spodnje povezave olajšale iskanje in prihranile nekaj časa. Mlade bralce in bralke vabim, da se podate na bralno popotovanje in opravite bralno značko na daljavo. Berimo skupaj.

———————————————————————————–

Moja knjižnica je bila dovolj velika kneževina.
(William Shakespeare, Vihar)

———————————————————————————–

Dostop do interaktivnih gradiv

Mladinska knjiga

Vsi učenci imajo brezplačen dostop do interaktivnih gradiv na portalu www.ucimte.com. Za uporabo ni potrebna registracija, dostop jim omogoča delo z interaktivnimi samostojnimi delovnimi zvezki, ki omogočajo preverjanje rešitev. Brezplačen dostop do interaktivnih nalog za utrjevanje znanja pa na www.ucimse.com

Modrijan

Gradiva so brezplačno dostopna na spletni strani www.iRokus.si

Postopek prijave/registracije:
Na portalu iRokus.si kliknite na gumb Prijava.
Če ste že uporabnik portala, vnesite svoj e-naslov in geslo ter sledite navodilom. Če na portal dostopate prvič, kliknite na polje Nimam še uporabniškega računa in vnesite zahtevane podatke. Tako se boste registrirali in ustvarili uporabniški račun.
Gradiva v svojo iZbirko dodate s klikom na gumb Dodaj brezplačna gradiva.
Če imate več otrok, morate za vsakega otroka ustvariti lastni uporabniški račun, da bo lahko vsak dostopal do gradiv za svoj razred.

Rokus

www.Lilibi.si (1.–3. razred)
www.Radovednih-pet.si (4.–5. razred)
www.iRokus.si in www.iRokusPlus.si (6.–9. razred)
www.znamzavec.si (interaktivne osnovnošolske vadnice za SLO, MAT, ANG, KEM)

———————————————————————————–

Tudi neprebrane knjige te bogatijo.
Nenehna možnost so.
(Vinko Möderndorfer, Kot v filmu)

———————————————————————————–

Brezplačne knjige

Dostopne na BIBLOSU  >>

Biblos je spletno mesto, kjer si lahko kupiš ali izposodiš e-knjige. Bereš jih lahko na računalniku, tablici, telefonu. Za večino knjig moraš biti član splošnih knjižnic (npr. Mestna knjižnica Kranj). Nekatere knjige pa lahko dobiš povsem BREZPLAČNO. Seznam takih knjig je tule:

CICIBANI (1.–3. razred)

PIKA (4.–6. razred)

MLADINA (7.–9. razred)

Domače branje v času samoosamitve  >>
Arsovo domače branje (srednja šola)  >>

Iskanje gradiv za pouk, domače delo, seminarske naloge, raziskovanje

  • DLIB  >> – Digitalna knjižnica Slovenije
  • Portal Fran  >> – Omogoča dostop do slovarskih informacij čim širšemu krogu uporabnikov, zato omogoča tako povsem preproste kakor tudi zelo kompleksne poizvedbe.
  • Kamra  >> (digitalizirana kulturna dediščina slovenskih pokrajin)
  • Science for Kids  >>

Interaktivne naloge

———————————————————————————–

Burja trese našo hruško,
vije njene veje –
ah, lepo je biti burja –
veje in se smeje.
(Srečko Kosovel)

———————————————————————————–

Nabor povezav s pravljicami

Brezplačne knjige

Slovenske otroške in mladinske revije

Gledališke predstave in filmi

Facebook

  • Boštjan Gorenc Pižama na svojem FB profilu vsak dan ob 18.30 Pravljice v živo
  • Desa Muck na FB profilu Muck Blažina založništvo vsak dan ob 9.00 pravljice v živo.
  • Škrateljc na svojem FB profilu – zvočne pravljice

UNESCO digitalna knjižnica  >> – širok nabor kulturnih in izobraževalnih vsebin. Na spletnem mestu, ki ga navajamo v nadaljevanju, najdete vznemirljivo gradivo, različna besedila, zemljevide, fotografije, posnetke in filme v kar sedmih jezikih. Do vsebin lahko dostopate na sledeči povezavi

Portal PRESSREADER  >> – več kot 6000 mednarodnih spletnih revij, časnikov in časopisov Dostop z člansko izkaznico NUKa ali splošne knjižnice, navodila za dostop pa najdete na naslednji povezavi

———————————————————————————–

Sediva pri kitajski piramidi in ne veva, kaj bi.
(Nejc Zaplotnik, Pot)

———————————————————————————–

2. 4. 2020

2. april – Mednarodni dan knjig za otroke

Letos je bilo praznovanje 2. aprila v vseh pogledih zelo posebno in za nas še posebej pomembno, saj je prav Slovenska sekcija IBBY pokrovitelj 2. aprila 2020, kar pomeni, da se z našim gradivom in spodbudami praznuje mednarodni dan knjig za otroke po vsem svetu.

Poslanico ob letošnjem prazniku knjig za otroke je napisal slovenski pisatelj Peter Svetina. 2. aprila je njegova zgodba z naslovom Lakota po besedah obkrožila svet.

Predlagam, da jo preberete svojim otrokom.

Berimo skupaj.

Prijazen pozdrav,
Katja Knific

Dostopnost