Obvestila za starše 2020-10-15T17:21:53+00:00

Sporočilo za starše!

Dogajanje bomo spremljali in ravnali po navodilih, ki nam jih bosta posredovala NIJZ in MIZŠ. O vseh nadaljnjih spremembah in ukrepih vas bomo nemudoma obvestili po elektronski pošti (eAsistent)

Datum objave: 14. 6. 2020

Higienska priporočila NIJZ – 29. maj 2020

S strani NIJZ smo prejeli higienska priporočila za izvajanje pouka v osnovni šoli za preprečevanje širjenja Covid-19. Priporočila so namenjena za obdobje, ko se v državi pojavljajo posamični primeri Covid-19. Več si lahko preberete  TUKAJ >>

Datum objave: 30. 5. 2020

Obvestilo in navodila za vrnitev učencev od 4. do 8. razreda nazaj v šolo

Spoštovani starši!

Na spodnjih povezavah si lahko preberete, kako bomo naslednji teden po novem vladnem Odloku izvedli vračanje vseh učencev v šole. Prosimo vas, da z vsebino seznanite vaše otroke.

Pred ponovnim prihodom v šolo ne pozabite izpolniti izjave, da je otrok zdravPodpisano izjavo naj otrok prinese prvi dan pouka v šolo, oddal jo bo dežurnemu učitelju ob vhodu v šolo. Izjavo lahko pošljete tudi razredničarki preko e-pošte.

V upanju, da nam  bo organizacija ponovnega odpiranja šol in postopnega vračanja učencev v šole povzročila čim manj težav in da bomo šolsko leto uspešno zaključili, vas lepo pozdravljamo.

Vodstvo šole in razredničarke

Datum objave: 29. 5. 2020

Vračanje v šolo učencev 4. do 8. razreda

Spoštovani starši, spoštovani učenci,

v ponedeljek 1. 6. 2020, se v šolske klopi vračajo učenci 4. in 5. razreda, v sredo, 3. 6. 2020, pa učenci 6., 7., in 8. razredov.

Vzgojno-izobraževalno delo bo potekalo v normativno določenih oddelkih (kot pred epidemijo) za vse učence od 1. do 9. razreda.

Na šoli bomo še vedno upoštevali vse splošne higienske ukrepe, organizirana bo šolska prehrana in prevoz. Priporočamo, da učenci v šolo prihajajo peš ali s kolesom, če imajo opravljen kolesarski izpit.

Pouk za učence drugega in tretjega triletja bo potekal v matičnih učilnicah, učenci učilnic ne bodo menjali, vanje pa bodo vstopali različni učitelji glede na urnik, ki bo seveda prilagojen, saj se pouk ne bo izvajal v heterogenih skupinah, prav tako se ne bodo izvajali izbirni predmeti.

Pričeli bomo tudi z izvajanjem dodatne strokovne pomoči v prostorih šole.

Podrobnejša navodila vam bomo posredovali v naslednjih dneh, ko bomo prejeli s strani NIJZ natančnejša priporočila.

Tekom današnjega dne pa vam bodo razredniki četrtih in petih razredov poslali med drugim tudi povezavo do prijave na prehrano, jutranje varstvo in podaljšano bivanje. Ostali razredi pa povezavo prejmete v naslednjih dneh.

Lep pozdrav,

Janja Sršen, ravnateljica

Datum objave: 9. 5. 2020

Navodilo in obvestilo za vrnitev učencev 1., 2., 3. in 9. razreda nazaj v šolo

prejeli smo okrožnico Ministrstva za šolstvo z navodili za postopno odpravljanje omejitev na področju šolstva in predšolske vzgoje. Prav je, da ste starši seznanjeni z vsemi informacijami in postopki, ki jih bomo v šoli izvajali v tem času, zato vam v pregled pošiljamo vsa prejeta gradiva.

Vzgojno-izobraževalno delo se bo za učence 1., 2., in 3. razreda od 18. maja dalje izvajalo v prostorih šole, od 25. 5. dalje pa bo pouk v prostorih šole potekal tudi za učence 9. razreda. Prav tako naj bi od 25. 5. 2020 v prostorih šole potekal dopolnilni pouk in druge oblike učne pomoči za učence od 4. do 8. razreda, ki imajo učne težave in težko dosegajo standarde znanja.

Za učence od 4. do 8. razreda bo pouk do konca šolskega leta potekal na daljavo.

Vse oblike razširjenega in nadstandardnega programa, kot npr. šola v naravi, tabori, plavalni tečaji, kolesarski izpiti, se v tem šolskem letu ne bodo izvedli. Zamujeno bomo v skladu z možnostmi nadomestili v naslednjem šolskem letu.

Za učence 1., 2., in 3. razreda se bo izvajalo delo po vzgojno-izobraževanem programu rednega in razširjenega programa, kar pomeni, poleg pouka še jutranje varstvo in podaljšano bivanje. Zagotavljali bomo tudi prehrano. V skladu s priporočili NIJZ moramo pred prihodom otrok v šolo pridobiti podpisano izjavo staršev, da je otrok zdrav in da ni bil v stiku z osebo, ki je okužena s COVID-19.

Izjavo in prijavnico boste starši prejeli preko elektronske pošte. Podpisano izjavo bo učenec prinesel v šolo razredniku 18. maja.

Učencem, ki zaradi zdravstvenih razlogov ne bodo obiskovali pouka, bomo omogočili prilagojeno šolanje na daljavo.

Gradiva:

Datum objave: 3. 5. 2020

Ocenjevanje znanja na daljavo

Tako kot na vseh šolah … tako bo tudi pri nas v letošnjem šolskem letu potekalo ocenjevanje na daljavo. Predstavljamo vam povzetke najpomembnejših sklepov ministrice in načrt šole glede ocenjevanja in napredovanja.

Datum objave: 19. 4. 2020

Strokovni nasveti šolske svetovalne delavke ga. Saše Pesrl

Dragi starši!

Ste super starši, da vam dnevno uspeva krmariti med službenimi obveznostmi, gospodinjstvom, pomočjo in nadzorom nad otrokovim šolskim delom kljub stiskah in različnim čustvom, ki vas prevzemajo tekom dneva. Pomembno je, da svoj čas posvetimo tudi šolskemu delu svojih otrok. Naj vam bo v pomoč tudi spremljanje otrokovega dela preko komentarjev na eAsistentu za vašega otroka, saj bodo vaši otroci kakšne zahteve s strani učiteljev »pozabili« poslati oz. narediti, ali bodo naloge narobe rešili in bodo pozabili preveriti s pravilnimi rešitvami. Pri motivaciji vašega otroka za šolsko delo pa predlagam, da si otrok čas, ki ga porabi za en šolski predmet meri s štoparico. Občutno hitreje je narejeno šolsko delo (izkušnje pri nas doma). Sproti pa si naj otrok zapisuje, koliko časa je porabil.

Naj ne pozabimo prisluhniti otrokom, pohvaliti njihovo delo, jih objeti ter jih vključiti v gospodinjska in druga dela … ter si utrgati kaj časa tudi zase (da si naberemo moči). Dan je kar prekratek za vse, kar moramo postoriti. Kakšen dan se bomo lahko počutili bolj uspešne.  V času karantene se od vas staršev zelo veliko zahteva in je velika umetnost, kako v dnevu uskladiti vse obveznosti. In ko razmišljam o teži dneva, lahko pomaga misel, tudi ti tako naporni dnevi bodo minili. Biti tukaj in zdaj v tem dnevu, biti hvaležen za trenutke v dnevu, ustvariti prijetne trenutke znotraj naših zmožnosti.

V kolikor želite lahko šolski svetovalni službi na šoli zaupate svoja vprašanja, dileme, strahove, skrbi … na tel. 041 547 974 ali po e-mailu sasa.pesrl@guest.arnes.si. Skupaj z vami in vašim otrokom se bomo potrudili poiskati ustrezno rešitev.

Bodimo pozorni, da naši otroci svojega časa ne porabljajo za zabavo po spletu, ki zasvoji. Ker ne vemo, koliko časa bo trajala karantena vas vabimo, da si pogledate informacije na spletni točki ozaveščanja o varni uporabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje safe.si

Na safe.si opozarjajo, da pretirana uporaba naprav z zasloni lahko vodi tudi v zasvojenost. Zato naj bo čas, ki ga otroci in najstniki preživijo na družabnih omrežjih, na telefonih in pri igranju video iger kljub vsemu omejen in predvsem po večkrat prekinjen z drugimi dejavnostmi. Z otroki se lahko lotimo različnih konjičkov. Poleg uporabe družabnih omrežij naj bodo prisotne tudi dejavnosti, ki ne zahtevajo mobilnih telefonov, tablic in računalnikov, seveda v okviru zmožnosti in omejitev, ki vladajo.

Na spletni strani dobite tudi nasvete in ideje, kaj početi v času karantene, na kaj moramo paziti in kako lahko izkoristimo internet. Previdni moramo biti pri uporabi interneta, ker vse pasti in tveganja so še vedno, pojavilo pa se je tudi veliko novih in predvsem prevarantov. Prav tako pa je treba paziti na računalnik, da se ne bo okužil z virusom, pa tudi, da ne bomo nasedli kakšni prevari ali delili preveč podatkov o sebi.

Na Safe.si imajo veliko zanimivih videov in drugih gradiv, s katerimi si je mogoče krajšati čas.

Pripravili pa so tudi pregled različnih spletnih aktivnosti drugih ponudnikov.

Nasveti za varno rabo interneta

Na družabnih omrežjih in preko aplikacij za sporočanje se širi veliko različnih novic in objav. Vse niso resnične, nekatere celo škodujejo. Ste že slišali za primere ljudi, ki niso umrli zaradi COVID-19, temveč ker so popili belilo za perilo (varikino), ker so na internetu prebrali, da pomaga proti koronavirusu? Ne verjemi vsemu, kar prebereš na internetu!

Šolanje poteka preko interneta, prav tako se je na družabna omrežja in aplikacije za sporočanje preselil klepet z vrstniki. Starši naj bodo sedaj še bolj pozorni, kaj se otrokom na internetu dogaja, da kasneje zaradi tega ne bo bolela glava.

https://safe.si/e-ucenje/ni-dolgcas-in-varno-doma-casu-epidemije-covid-19-ostanidoma-nidolgcas-skupajzmoremo

 • ZDRAVSTVENI DOM KRANJ, DISPANZER ZA MENTALNO ZDRAVJE

Psihološka podpora po telefonu vsak dan od 6.30 do 14.00 ure na telefonski številki 04/ 208 22 50.

Zloženka – Koristne informacije za ohranjanje psihološkega blagostanja ob pojavu pandemije

 • TO SEM JAZ

Skupnost za mlade z vprašanji, o katerih je lažje pisati, kot govoriti. Spletna svetovalnica  TUKAJ >>  omogoča mladostnikom dostop do anonimnega, hitrega in brezplačnega posvetovanja s strokovnjaki s področja medicine, psihologije in socialnega dela. Na vprašanja mladih odgovarja skupina več kot 60 strokovnjakov – prostovoljcev.

 • 116 111 – TOMtelefon

Telefon za otroke in mladostnike, dosegljiv vsak dan med 12.00 in 20.00 (klici so brezplačni, otroci in mladostniki pa lahko pišejo tudi na tom@zpms.si ali se oglasijo v njihovi spletni klepetalnici  TUKAJ >>

Želim vam čim več lepih medsebojnih odnosov in uspešno šolsko delo.

Datum objave: 13. 3. 2020

V času izvajanja ukrepa začasnega zaprtja šole (do nadaljnjega),
vas seznanjam z IZREDNO ORGANIZACIJO DELA ŠOLE. 

Z vsebino organizacije dela šole se lahko seznanite TUKAJ >>

Vsem želim, da ostanete zdravi in da se spet srečamo polni energije in idej.

Ravnateljica Janja Sršen

Preberite si še nasvete, kako se pogovarjati z otroki o koronavirusu, ki so objavljeni na spletni strani NIJZ.

Datum objave: 12. 3. 2020

Iz medijev smo izvedeli, da pristojni organi s ponedeljkom, 16. 3. 2020, do 29. marca 2020 zapirajo vse šole in vrtce v Sloveniji, da bi se širjenje virusa zamejilo.

Šolam predlagajo, da se pripravijo na pouk na daljavo. O podrobnostih organiziranja pouka vas bomo obvestili takoj, ko bodo stvari dorečene (ko dobimo resorna navodila in jih uskladimo na šoli – uradnih obvestil in navodil namreč še nimamo) preko eAsistenta in šolske spletne strani.

Šola je že danes pristopila k izvajanju še dodatnih preventivnih ukrepov (organizacija prehrane v manjših skupinah …). Tudi jutri bomo za učence, ki bodo prišli k pouku, organizirali varno učno okolje. Nujno je, da k ukrepom države resno pristopimo vsi – torej da ostanemo na svojih domovih, se ne družimo in tako zmanjšujemo možnosti za širjenje okužb.

Prosimo vas, da otroke, ki kažejo kakršne koli znake okužb dihal (suh kašelj, kihanje, vročina, slabo počutje, bolečine v mišicah …) obdržite doma.
Jutri odpadejo vse interesne dejavnosti na šoli in v šolski telovadnici.

Bodimo odgovorni do sebe in drugih in ostanimo zdravi.

Ravnateljica Janja Sršen

Datum objave: 11. 3. 2020

Pred časom smo vas seznanili o preventivnih ukrepih glede koronavirusa. Ti ukrepi so še vedno aktualni oz. so še bolj pomembni kot so bili do sedaj. Primorani smo bili odpovedali napovedane prireditve in športna tekmovanja (prireditev ob gregorjevem, revija pevskih zborov, prireditev ob materinskem dnevu, filmski kulturni dan, športna tekmovanja).

NUJNO upoštevati sledeče:

 • Najpomembnejše je to, da bolni učenci in zaposleni ostanejo doma, ter da vsi dobro skrbimo za higieno.
 • Bolan otrok ne sme v kolektiv.
 • Če bo otrok zbolel v šoli ali vrtcu, boste prejeli obvestilo, da ga odpeljete domov. Poskrbite, da bo otrok ostal doma do ozdravitve.

Informiranost na šoli in sledenje najnovejšim novicam

Na šoli dosledno izvajamo priporočene ukrepe ter sledimo navodilom NIJZ in ministrstva, ki nas z novostmi obvešča preko okrožnic. Sprejeli smo Načrt za zagotavljanje kontinuiranega dela na Osnovni šoli Predoslje Kranj v primeru koronavirusa SARS-CoV-2, ki se nahaja na povezavi  >>  Načrt za zagotavljanje kontinuiranega dela na Osnovni šoli Predoslje Kranj v primeru koronavirusa SARS-CoV-2

Informacije kako ravnati v primeru suma na okužbo, kako preprečiti in kako preventivno ukrepati

Glede ravnanja posameznikov v primerih suma možne okužbe s koronavirusom ter kako ravnati, če prepoznano naštete znake, oziroma smo bili v stiku z osebo, ki prihaja iz okuženega območja, najdete na spletni strani NIJZ oz. si lahko preberete TUKAJ >>

Obvestilo Občine Kranj o dodatnih aktivnostih v času nevarnosti okužbe s koronavirusom si lahko preberete TUKAJ >>

Pri preprečevanju okužbe z virusom SARS-CoV-2 je tako kot pri drugih nalezljivih bolezni, ki povzročajo okužbe dihal, priporočljivo upoštevati naslednje vsakodnevne preventivne ukrepe:
• Izogibamo se tesnim stiskom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni.
• Ne dotikamo se oči, nosu in ust.
• V primeru, da zbolimo, ostanemo doma.
• Upoštevamo pravila higiene kašlja.
• Redno si umivamo roke z milom in vodo.
• V primeru, da voda in milo nista dostopna, za razkuževanje rok uporabimo namensko razkužilo za roke. Vsebnost alkohola v razkužilu za roke naj bo najmanj 60 %. Razkužilo za roke je namenjeno samo zunanji uporabi. Sredstva za čiščenje/razkuževanje površin niso namenjena čiščenju/razkuževanju kože.
• Glede na trenutno epidemiološko situacijo splošna uporaba zaščitnih mask ni potrebna.
• V času povečanega pojavljanja okužb dihal se izogibamo zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi. Poskrbimo za redno zračenje zaprtih prostorov.

Preventivni ukrepi na naši šoli

Na šoli je v učilnicah, garderobah pri telovadnici in v toaletnih prostorih milo in voda. Učitelji učence opozarjajo in usmerjajo na redno umivanje rok in na ostale preventivne ukrepe. Čistilke skrbijo za čistočo vseh prostorov, pogosteje dezinficiramo kljuke, stikala in delovne površine, ter pogosteje zračimo prostore.

Na vhode šole smo za zunanje obiskovalce namestili razkužila.

Pomoč staršev za uspešno preprečevanje pojava okužb

Za uspešno preprečevanje pojava in širjenja različnih okužb potrebujemo tudi vašo pomoč:

 • Naučite svoje otroke, da si pogosto in pravilno umivajo roke z milom in vodo.
 • Naučite svoje otroke, da se z rokami ne dotikajo nosu, oči, ust.
 • Naučite svoje otroke, da kašljajo in kihajo v robček ali zgornji del rokava, če nimajo robčka pri roki.
 • Naučite svoje otroke, da si po kašljanju in kihanju pravilno umijejo roke.
 • Ne pošiljajte bolnega otroka v šolo ali vrtec!

POMEMBNE povezave

S spoštovanjem,
Janja Sršen

Accessibility