V četrtek, 7.6.2018, smo se 6. razredi OŠ Predoslje odpravili na obisk Botaničnega vrta v Ljubljani. Ko smo prispeli smo se razdelili v 3 skupine, v vsaki je bilo po 18 učencev.

Z našo skupino in vodičko smo najprej posadili rastlino z imenom črničevje. Dobili smo lonček in vanj dodali pol kozarčka kamenja, saj zaradi njega lahko voda odteče. Na kamenje smo natresli prst ter vanjo posadili rastlino. Posajeno rastlino smo položili v vrečke in si zatem ogledali še druge rastline. Videli smo rožo sramežljivko, ki se po vsakem dotiku njenih listov zapre. Ko smo hodili dalje, smo opazili veliko različnih in zanimivih ter eksotičnih rastlin. Med vsemi sta mi bili najbolj všeč prav prej omenjena sramežljivka in roža, ki krasi domove pozimi božična zvezda.

Potem smo stopili v tropski rastlinjak. V njem je bilo sicer zelo soparno, saj je vlaga eden od ključnih dejavnikov za dobro uspevanje tropskih rastlin. V njem smo videli bananovec, katerega plod je priljubljeni sadež banana, rastlino monstero, ki ima po svojih listih velike reže s katerimi prepušča svetlobo še na druge rastline ter bambus, ki je ena najhitreje rastočih rastlin na tem planetu. Po ogledu tropskega rastlinjaka smo si vzeli odmor in si privoščili malico.

Nato smo si pogledali še zunanji del botaničnega vrta. Meni se ja najbolj zanimiva zdela rastlina tisa, toda vseeno mi ni bilo všeč, ker je zelo strupena za konje in ljudi. Videli smo tudi deblo, ki je bilo znotraj votlo ter lipo staro več kot 100 let.

Obisk botaničnega vrta mi je bil zelo všeč, saj je bilo v njem veliko zanimivih vrst rastlin, ki niso značilne za naše kraje! Seveda sem v spomin na obisk in v veselje moje mami domov prinesla tudi nekaj rožic, med njimi tudi sramežljivko.

Eva Rebol 6.a

V četrtek 7.junija smo odšli v Botanični vrt v Ljubljani. Ogledali smo si rastline tropskega gozda ter druge rastline, ki uspevajo pri nas. Izvedeli smo marsikaj zanimivega. Čisto na začetku smo dobili vodičko, ki nas je popeljala skozi Botanični vrt. Razdeljeni smo bili v tri skupine. Naša skupina je odšla najprej skozi tropski rastlinjak. Tam smo spoznali rastline, ki rastejo le v tropskem deževnem gozdu. Vodička nam je povedala nekaj zelo krutega in zanimivega. Povedala nam je, da bambus lahko zraste do kar 1m na dan. Zaradi tega so uporabljali bambus za mučenje ljudi. Ugotovili smo, da v tropskem deževnem gozdu vsak dan pade dež skoraj ob istem času. Ko smo si ogledali tropski rastlinjak smo odšli ven na prosto. Imeli smo malico. Po končani malici smo si ogledali še preostanek botaničnega vrta. Med ogledom so nas prišle pogledati želve, ki so živele v vodi. Po vsem tem pa smo odšli še na delavnico. Na delavnici smo posadili vsak svojo rastlino. Čisto na koncu smo lahko odšli še po nakupih, saj smo si lahko kupili še kakšno rožo. Meni je bilo zelo zanimivo, še posebej pa mi je bil všeč tropski rastlinjak.

Jaka Žibert 6.a

V četrtek 7.6.2018 smo šli v Botanični vrt v Ljubljano; najprej smo se razdelili v skupine in se spoznali z vodičko ter dobili učne liste. Z našo skupino smo šli najprej posaditi rastlino črničevje. Povedala je kako je treba posaditi rastlino.Ko smo jo posadili smo šli v deževni oz. stari gozd.Tam so bile velike rastline.Rastline so bile zanimive.Nato smo še šli v tropski gozd.Tam je zelo vlažno in vroče.Rastline so bile nenavadne in zanimive tam je bil tudi bananovec.Šli smo okoli tropskega gozda.Po tropskem gozdu smo imeli malico. Imeli smo že skoraj polovico učnega lista rešenega. Zato ker smo imeli čas smo si lahko kupili katerokoli rastlino, največ jih je kupilo rastlino sramežljivko. Ogledali smo si potem še druge rastline.Videli smo kakšno steblo ima vodna rastlina.Potem smo še ogledali najstarejši drevo v botaničnem vrtu. V botaničnem vrtu smo se imeli lepo.

Nika Kovač 6.a

V četrtek, 7. junija, smo se učenci 6. razreda odpravili v Botanični vrt v Ljubljani. Razdelili smo se v 3 skupine, kjer smo vsi posadili rastlino in jo odnesli domov. Ogledali smo si tudi rastlinjak, kjer so rasle rastline iz deževnega gozda. Tam je bilo zelo vroče in zaradi vodne pare je bilo malo težje dihati. Nato smo se odpravili na malico. Po malici smo lahko kupili rastline, nato pa smo se zbrali in nadaljevali z ogledom in spotoma reševali učne liste. Ko smo končali z ogledom smo se vse 3 skupine zbrale in odpravile na avtobus in  odpeljali smo se do šole.

Živa Korenjak, 6.a

V četrtek 7. junija smo šesti razredi obiskali Botanični vrt v Ljubljani. Ko smo prispeli v Botanični vrt, smo se razdelili v 3 skupine. Vse skupine smo obiskali tropski del botaničnega vrta, videli pa smo tudi veliko rastlin in endemitov v preostalem delu botaničnega vrta. Imeli pa smo tudi delavnice na katerih smo posadili svoje rastline in jih odnesli domov. Nekatere rože smo lahko tudi kupili.

Luka Snedic 6.a

V četrtek, dne 07.06.2018, smo v šoli imeli naravoslovni dan. Odpravili smo se v botanični vrt v Ljubljano. V šolo smo prišli ob 8.00 vzeli smo malico in se ob 8.10 odpravili iz pred šole. V botaničnem vrtu smo se razdelili v tri skupine. Naša skupina si je najprej ogledala najstarejše drevo v botaničnem vrtu. Videli smo tudi  druge vrste dreves, kot npr. drevo ginko. Ko smo si to ogledali, smo posadili drevo črničevje. Potem  smo si ogledali tropski rastlinjak. Tam so bili prikazani azijski, afriški in ameriški gozd. Po malici smo si lahko kupili kakšno rastlino. Kasneje smo si odšli ogledat vrt cvetočih preprog, potem, pa smo se odpravili do manjše mlake, ob njej so bile posajene rastline. Potem pa smo si ogledali skalnjak. Tam smo si ogledali raznovrstne rastline. Nato pa še nekaj vrst kaktusov. Vrnili smo se ob 13.00 uri.

David  Košir 6.a

2018-06-20T10:30:16+00:00