V četrtek 7.6.2018 smo se učenci 7-ih razredov odpravili na naravoslovni dan v Naravni rezervat Škocjanski zatok.

Najprej smo se razdelili v dve skupini in se odpravili na ogled. Trajal je dobro uro in pol. Opazili smo razne živali in rastline, ki smo si jih lahko bližje ogledali le z daljnogledi. To so bile razne ptice (npr. siva gos, liska, raca mlakarica, labod grbec, svilnica, rakar ipd.) in rastline (npr. navadni osočnik, ozkolistna mrežica, grmičasta členjača).

Med ogledom smo izvedeli marsikaj novega ter tudi utrjevali svoje znanje. Prijeten sprehod po naravi naj bi zaključili z ogledom konjev, vendar jih žal ni bilo v hlevu.

Ko smo končali z ogledom in pojedli, smo se odpravili na pot domov. Kot so učenci sami povedali so bili z ekskurzijo zelo zadovoljni.

Če pa bi Škocjanski zatok radi obiskali sami vam nudijo več informacij na njihovi spletni strani: www.skocjanski-zatok.org.

Maruša Kristan, 7.b

Naravoslovni dan smo začeli ob 7:50, ko smo vzeli malico. Z avtobusom smo se okrog 8. ure odpeljali vse do Kopra po avtocesti, zavili na Bertoke do naravnega rezervata Škocjanski zatok.

Ob prihodu smo imeli čas za malico. Ko smo jo pojedli, so nas vodiči uro in pol vodili po naravnem rezervatu.Škocjanski zatok je zelo pestro okolje,  kjer se prepletajo sladke ter polslane vode. Izza opazovalnic smo lahko z daljnoglediin teleskopom             opazovali različne vrste ptic. Na tem območju je bilo opaženih kar 245 vrst. Odšli smo na osrednjo opazovalnico, kjer smo si lahko ogledali živali kar pod vodo ter tudi celo območje z očmi ptice.

Poleg ptic v rezervatu živijo tudi različni kuščarji, vodne živali, hrošči, različne dvoživke ter tudi kače.

Po končanem ogledu smo večinoma vsi uživali v sladoledu. Potem pa smo se odpravili nazaj v šolo, prispeli smo ob 13:30.

  Tomaž Bevk, 6.b

V četrtek 07.06.2018 smo imeli naravoslovni dan. Ob 8.00 uri smo se odpravili v naravni rezervat Škocjanski zatok v Kopru. Tam smo se sami razdelili v dve skupini in nato smo si ogledali Škocjanski zatok.

Ko smo začeli z ogledom smo se odpravili po makadamski poti proti prvi opazovalnici.Na opazovalnici so bila lesena okenca skozi katera smo opazovali ptice in govedo.Opazovalnica, ki je imela majhna okna je bila zgrajena z namenom, da mirno opazujemo ptice in s tem ne motimo njihovega domovanja. Pri vsaki opazovalnici so tudi velike table z opisom.

Odpravili smo se naprej do ograjenega prostora in opazovali ptice z mladiči. Ko smo prišli do naslednje opazovalnice smo na levi strani opazili v vodi žabe, ki se nas niso ustrašile, zato smo jo lahko opazovali. Na isti strani smo opazili tudi majhne ribe in kačje pastirje.Povzpeli smo se na opazovalnico, kjer smo videli rakovico v vodi.

Od tu naprej smo šli do visoke zgradbe oziroma stolpa v katerega smo vstopili in se odpravili na dno zgradbe, kjer je bilo ogromno okno skozi katerega smo opazovali ribe. Na vrhu zgradbe pa smo opazovali ptice.

Naprej je bil hlev v katerem imajo konje, katere se lahko tudi jaha, tako nam je povedala vodička.

Obisk Škocjanskega zatoka smo zaključili tako, da smo si kupili sladoled in uživali v lepotah narave, nato smo se odpravili proti domu.

Pika Delavec, 7.b

2018-06-13T11:54:47+00:00