V torek, 6. februarja, smo imeli učenci devetega razreda tehniški dan. Vsak učenec je spoznal poklic, ki ga je zanimal. Na voljo je bilo veliko poklicev, jaz pa sem se odločil za poklic arhitekta, strokovno magistra inženirja arhitekture.

Moj tehniški dan se je začel ob osmi uri in trideset minut pri podjetju Protim Ržišnik Perc, kjer me je sprejel moj mentor Tomaž Kučan. Najprej me je peljal v eno od konferenčnih sob ter mi podrobneje predstavil podjetje in oddelke.  Podjetje temelji na petih oddelkih ki se ukvarjajo z arhitekturo, celostnim upravljanjem nepremičnin, razvojem nepremičninskih projektov, informacijskimi sistemi in tržnimi komunikacijami. Oddelek, ki šteje največ zaposlenih, je prav zagotovo arhitekturni oddelek, saj šteje okoli sto zaposlenih.

Ko sem izvedel vse o podjetju in njegovih oddelkih, mi je mentor povedal, na katerih projektih delajo sedaj in kaj vse so že načrtali. Načrtali so že bencinske črpalke, servise, skladišča ter mnogo trgovskih centrov, med katere spadajo Qlandia v Kranju in več kot štirideset Hoferjev po celi Sloveniji. Vse to pa so naredili s pomočjo 6000€ vrednega drona. Dron vse informacije o okolici prenese v računalnik in tako dobijo podrobno sliko v treh dimenzijah. Njihovi večji naročniki so Bosch Group, IKEA, Hofer, Lek, Helios, Petrol, Aerodrom Ljubljana in RTC Krvavec.

Nato me je mentor peljal po prostorih podjetja, kjer sem lahko videl na posamezne oddelke. Presenečen sem bil, da njihovi poslovni prostori ne zajemajo samo pisarn, ampak tudi telovadnico, kuhinjo in knjižnico. Spoznal sem, kako obširen je poklic arhitekta, saj potrebujejo še geologa, pravnika, tehnologa in še mnoge druge. Pokazal mi je tiskalni stroj, s katerim tiskajo načrte in jih potem zlagajo, zato je tudi tam zaposlenih nekaj ljudi, vendar bo zaposlenih vedno manj, saj bodo kupili stroj, ki te načrte zlaga zelo natančno in jih tudi reže, če pride do nepopolnosti.

Ko sva končala ogled, sva odšla nazaj v konferenčno sobo. Tam sem mu zastavil še nekaj vprašanj, nato pa mi je dal še par nasvetov, če se bom odločil za poklic arhitekta. Na koncu me je še prijazno povabil na kosilo. Odšla sva v restavracijo, ki jo je dizajniralo podjete Ržišnik Perc. Moj tehniški dan se je zaključil ob enajsti uri in trideset minut.

Gregor Grilc, 9. b

2018-02-27T14:22:33+00:00