MUZEJ POŠTE IN TELEKOMUNIKACIJ POLHOV GRADEC

Doživljajski spis

V sredo, 24. 1. 2018, smo se učenci petih razredov odpravili v Muzej pošte in telekomunikacij v Polhovem Gradcu. Ob 10.30 smo prispeli na cilj in končno zaužili nekaj svežega zraka.  Vstopili smo v urejen park, v katerem smo se sprehodili okoli kapele in znamenite lipe. Ker smo bili lačni, smo ob pogledu na jezero z račkami pojedli malico. Napočil je čas, ko smo vstopili v muzej in izvedeli veliko zanimivega. Učiteljici sta nas najprej seznanili s pravili obnašanja. Učenci 5.a razreda so odšli na ogled muzeja, mi pa na delavnico.

Znano nam je bilo, da bomo izdelovali poštni rog. Najprej smo izdelali cofe. Ni nam bilo jasno zakaj jih izdelujemo, a kasneje smo ugotovili, da jih bomo privezali na poštni rog. Poštni rog smo izdelali iz nenavadnih materialov kot so: gumijaste cevi, lijaki, piščali, okrasne vrvice in elastičnega selotejpa. Čez nekaj časa so nastali prav lepi poštni rogovi. Vsi smo za kratek čas nanje zatrobili. Veseli in ponosni smo bili na svoje izdelke. Dežurna učenca sta jih zložila v vrečo, ki smo jo odnesli v avtobus. V šoli je učiteljica rogove ocenila, nato pa smo jih veseli nesli domov. Sedaj smo bili za ogled muzeja na vrsti mi. Vsi smo bili željni novih informacij. Najprej smo si ogledali zgornje nadstropje muzeja, v katerem je prikazana zgodovina telekomunikacij. Dobili smo učne liste ter se odpravili v prvo sobo. Tam smo spoznali tri bradate gospode. Eden izmed njih je izumil Morsejevo abecedo. Nekaj učencev je poiskusilo s pritiski na gumb napisati svoje ime. V pomoč nam je bila tablica, na kateri je pisalo koliko črtic in pikic je potrebno uporabiti za posamezno črko. V naslednji sobi smo se ustrašili slike, ki prikazuje telefonistko, ki preklaplja telefonske kable. Učiteljica nam je povedala, da so to delo opravljale ženske, ker so bile za enako opravljeno delo manj plačane od moških. Ker so delale v vedno večjih centralah, so imele na nogah kotalke. V naslednji sobi sta bila MOBI ČUK in telefon, s katerim je nek gospod klical iz New Yorka. Klical je s telefona, ki je bil težak kot opeka. Nadaljevali smo s pošto, kjer smo izvedeli legendo o Filipidu. On je bil maratonec, ki je nesel ustno sporočilo o zmagi Grkov nad Perzijci v Atene. Po 42 km teka je sporočil novico in umrl.

Spoznali smo kamen – miljnik, izvedeli za golobe pismonoše ter kurirja, ki je prenašal pošto. Zanimivo je bilo poslušati kako je potekalo prevažanje pošte s poštno kočijo, s kolesi, z motorji in z vlaki. Videli smo kako so se spreminjali znaki pošte Slovenije skozi čas … Zahvalili smo se za prijetno vodenje in ogled muzeja. Z avtobusom smo se srečno vrnili nazaj v šolo.

Zapisali učenki 5.b razreda:

Anja Pelko in Jerca Plevel

2018-02-05T21:40:35+00:00