Dne 19.5.2018 smo se učenci zbrali na parkirišču pred OŠ Predoslje in se z avtobusom ob 8. uri odpeljali proti Avstrijski Koroški. Pot je bila ovinkasta in nas je vodila mimo mejnega prehoda Ljubelj. Kmalu smo prispeli do prvega postanka.

Pri samotnem gaju, kjer je bil vojvodski prestol, smo pojedli malico in si ogledali prestol. Naprej smo se odpeljali do gradu Ostrovica, ki je bil na visoki skali. Peš smo se po vijugasti potki, ki je vodila skozi 14 vrat- vsaka s svojim imenom-, napotili do vrha, kjer smo imeli lep razgled na dolino. Ogledali smo si še del gradu, kjer je bil muze,j v katerem so bile zbirke orožja, viteških oblačil,… Po ogledu gradu smo se z avtobusom zapeljali do vasice Gospa Sveta, v kateri se nahaja Marijina cerkev z dvema zvonikoma, v katerih sta bila dva zelo velika in težka zvonova. Ko smo se nagledali notranjosti cerkve,smo nadaljevali pot v središče Celovca. Vodič nam je razdelil zemljevide, na katerem so bile vrisane in označene glavne znamenitosti mesta. Ogledali smo si Novi trg z Zmajevim vodnjakom, Možička iz Vrbskega jezera, Knežji kamen, ki je bil v Deželni hiši  in še mnoge druge stvari. Tu smo imeli na voljo tudi nekaj prostega časa, ki smo ga izkoristili za manjše nakupe in prigrizek v Mcdonalds-u.   Zadnji postanek  je bil Pyramidenkogel – visok leseni stolp, do katerega smo se iz Celovca peljali po poti, ki je vodila ob Vrbskem jezeru. Na vrhu stolpa je bil lep razgled na Vrbsko jezero in okolico. Otroci  smo zelo uživali na adrenalinskem spustu po toboganu iz vrha stolpa. Vožnja je trajala kar 22 sekund. Lahko smo si kupili tudi spominsko sliko vožnje.  Ure je hitro tekla in čas je bil za odhod proti šoli. Nazaj smo se vrnili ob 19. uri.

Na izletu sem se imela tako lepo, da mi  je bilo kar žal, da ga je bilo tako hitro konec. Videla sem veliko novega, poučnega in zabavnega. Zagotovo obiščem te kraje še  z družino in komaj čakam, da jim pokažem, kaj vse smo videli in doživeli.

Utrinke z izleta zapisala   Ema Skodlar Kozamernik 4.b

Fotografije na izletu slikala Lana Kozelj 4.b

2018-06-04T08:45:03+00:00