Loading Dogodki
  • This dogodek has passed.

Ob zori, 6. aprila 1941, je več sto nemških bombnikov nad Beogradom začelo 2. svetovno vojno v Jugoslaviji. Napad je bil nepričakovan, saj se je Hitler edinkrat odločil napasti članico svoje vojaške zveze. Sledilo je razkosanje med več okupatorjev.

V državo so namreč iz vseh strani vdrle vojske Nemčije, Italije, Madžarske, Romunije in Bolgarije. Oddelki nemške vojske so tako 6. aprila že vkorakali v Gornjo Radgono, 8. aprila 1941 v Maribor. V Ljubljano so 11. aprila 1941 brez odpora vkorakale enote italijanske vojske. 12. aprila so Nemci brez odpora zavzeli Beograd, povsem uničen po bombandiranju.

Aprilska vojna je bila kratka, že 12. dan vojne je jugoslovanska vojska proti številčno veliko močnejši in bolje oboroženi vojski napadalcev podpisala kapitulacijo, kralj Peter pa je z novo vlado pobegnil iz države. Ob šibkem odporu kraljevih sil so Jugoslavijo hitro zasedle sile osi. V aprilskem spopadu je bilo po ocenah zgodovinarjev ubitih 20.000 ljudi, več kot 200.000 vojakov pa je bilo ujetih. S tem se je na ozemlju Jugoslavije začela druga svetovna vojna, ki je zahtevala življenja okoli 1,7 milijona Jugoslovanov.

Dostopnost