Loading Dogodki

19. aprila leta 1911 je v Ljubljani umrl slikar Ivan Grohar. Med četverico slovenskih impresionističnih mojstrov je Ivan Grohar najbolj znan slovenski slikar, saj je na najpreprostejši način izrazil hotenje slovenske moderne.

Ivan Grohar se je rodil 15. 6. 1867 v Spodnji Sorici. Že kot otrok je kazal zanimanje za slikanje, vendar se njegov talent ni mogel razvijati, saj je bil sirota in je živel v pomanjkanju v hribovski vasi. Leta 1888 ga je domači župnik Anton Jamnik peljal na ogled razstave v Škofjo Loko in mu omogočil, da je poleti delal pri cerkvenem slikarju Matiji Bradašku v Kranju.

Grohar je začel kot cerkveni slikar, nadaljeval kot realist. Po letu 1900 je slikal s simbolističnimi prvinami, vendar ga je pozneje dokončno prevzel impresionizem.  Leta 1904 so impresionisti (Rihard Jakopič, Matej Sternen, Matija Jama in Ivan Grohar) razstavljali v Mietkejevi galeriji na Dunaju kot Umetniški klub Sava. Poželi so velik uspeh. Pozneje je Grohar razstavljal v dunajski Secesiji, v Beogradu, Londonu, Krakovu, Varšavi, Trstu, Devinu, Berlinu … Kljub temu je bil še vedno finančno nepreskrbljen. Deželni odbor mu je po posredovanju Janeza Evangelista Kreka in Riharda Jakopiča leta 1911 odobril 2000 kron podpore za umetniško potovanje v Italijo. Iz Sorice je prišel v Ljubljano, da bi si nakupil vse potrebno za pot, vendar je bil tako oslabljen od bolezni, ki jo je skrival, da so ga odpeljali v Deželno bolnišnico v Ljubljano, kjer je umrl zaradi jetike.

Za sabo je pustil neprecenljive umetnine: Pomlad, Macesen, Sejalec, Škofja Loka v snegu, Mož z vozom… Groharjev Sejalec je upodobljen na slovenskem evrskem kovancu za 5 centov.

Dostopnost