V delu Evropskega tedna mobilnosti, med 14. in 18. septembrom 2020, smo na naši šoli organizirali Pešbus, ki je del programa Aktivno v šolo. Pešbus ima določene postaje in vozni red, vodi ga spremljevalec in deluje podobno kot pravi šolski avtobus, le da se ne premika na kolesih, temveč z nogami. Otroci so se v varnem okolju privajali na udeležbo v prometu in so oz. bodo tako pozneje pripravljeni na samostojno pot v šolo. Akcija je bila zelo uspešna, saj je s Pešbusom na treh progah (iz smeri Britof, Predoslje in Voge) hodilo v šolo skupaj 41 otrok, od tega 28 vsaj štirikrat v tednu. Pešbus je spremljalo tudi sedem učiteljev naše šole. Ugotovili smo, da je trenutno pot iz Predoselj zelo neugodna za pešce, saj se zaradi gradnje nove kanalizacije proste poti tedensko spreminjajo, na poteh pa je tudi precej delovnih vozil. Učenci tudi težko varno prečkajo glavno cesto pred Gostilno Krištof, saj tam trenutno ni zarisane zebre, ki bi pešcem omogočila varen prehod čez cesto, vozila pa zato pešcem ne ustavljajo. Tako je varnost učencev, ki po teh poteh prihajajo v šolo peš, pogosto ogrožena.

Projektu se je pridružila tudi Mestna občina Kranj (Komisija varno kolesarim) in SPV Kranj, ki bosta ob koncu šolskega leta najbolj »zagretim« pešcem podelila tudi praktično nagrado.

Nuša Skumavc,
vodja projekta na OŠ Predoslje Kranj



Pa še nekaj vtisov naših potnikov …

Na Pešbusu je bilo zelo zabavno. Med hojo smo se pogovarjali drug z drugim. Dobili smo vozovnico, v katero smo zbirali štampiljke. Tisti, ki so se Pešbusa udeležili petkrat, so konec tedna prejeli tudi posebno nalepko. Potniki na naši, oranžni progi, smo v petek na poti videli tudi veverico. Prečkala je našo pot. Ko smo prišli na postajo, smo pobrali nove potnike. Enkrat nas je bilo kar 25. Na poti je bilo zelo zabavno.

Izak in Nik, 4. a

2020-10-04T18:56:19+00:00
Dostopnost